Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. február 3., szerda

Tengernyi szeretet

A SOTE I. számú Gyermekklinikáján várok a neurológus orvosra, akivel interjút készítek. A váróban jó pár felnőtt és gyerek üldögél. Egy anyukára és tizenéves lányára leszek figyelmes. A lány arcán rengeteg apró, piros pötty látszik, félénken húzódik a mamához, nem tudom, milyen betegsége lehet.
Mindkettőjük kezén egy-egy báb van. Az anyuka azt játssza lányával, hogy a bábok puszit adnak egymásnak, aztán kéri a lányát, hogy igaziból is adjon puszit és ő is viszont ad neki.
Orvostanhallgatók csapata közelít feléjük, köszönnek és integetnek a nekik. Úgy tűnik, hogy nemrég találkozhattak a kislánnyal, talán meg is vizsgálták. A lány azonban nem mozdul. Édesanyja mondja neki, hogy intsen vissza, de a reakció elmarad, az arca nem mutat felismerést. Ekkor döbbenek rá, hogy valószínűleg nem érti, nem fogja fel, hogy mi történik.
Csendesen várnak tovább. Mikor az orvos beszél velük a mama mosolyogva mondja, hogy még más vizsgálatra is kell menniük, de nem tudja, merre induljanak, segítséget kér. Nem ideges, nem szidja a rendszert, bár gyanítom, régóta várhatnak már itt és a sok betegből ítélve még sokat kell várniuk a másik vizsgálatra is.
Ennyi türelmet látva elszégyellem magam, mikor azokra a helyzetekre gondolok, amikor türelmetlen vagyok, akár idegenekkel, akár a saját családommal szemben.
Egy másik interjúalanyom, Pogány Gábor mondata cseng vissza a fülembe, aki a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségének elnöke és családjában is van sérült gyermek. „Szoktuk mondani a szülőknek, hogy akármilyen betegség van a családban, a legfontosabb, amit adhatunk a gyereknek, az a szeretet. Vannak olyan gyerekek, akik egészségesek, mégis szenvednek, mert nem kapnak szeretetet.”
Visszagondolok a mamára és lányára. Abban biztos vagyok, hogy a kislány szeretethiányban nem szenved, és ha nem is érti és érzékeli teljességgel a világot, a szeretetet minden bizonnyal igen.
2009.június

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése