Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. február 15., hétfő

Szilvi öko hírlevele - az anyag nem vész el, csak átalakul

Egy kis ötletelés megint a háztartásba bekerülő anyagok hasznosítására.
Ez kettős célt szolgál: az anyagok egyrészt nem kerülnek a kukába, illetve nem kell új dolgokat vennünk, ezzel is felhasználva a környezet forrásait:

  • nagyobb konzerves doboz - műhelyben csavarok, szögek, egyebek tárolására
  • műanyag gyógyszeres, vitaminos dobozkák - tetejükön apró lukakkal virágmagokat tárolok bennük
  • a gyümölcsös dobozkákról és egyéb papírdobozokról az előző hírlevelek egyikében már volt pár ötlet, rengeteg mindenre használhatóak
  • tejfölös, tojástartó dobozok - palánták nevelésére használható
  • sörös doboz -napkollektor (lásd linkeknél)
  • bevásárló szatyrok - szemetes zacskónak (van, ami le is bomlik, így komposztálható is)

A gyerekek mindenféle dobozzal, kupakkal el tudnak játszani, csak egy kis ötlet kell.
Íme egy újabb doboz felhasználás így farsang tájékán. Már csak egy kis ezüst fólia, egy kis díszítés és máris kész a robot jelmez.

A tudatos vízfelhasználás trükkjei, locsolóvíz:
  • már korábban írtam egyszer, hogy a gyerekek cumisüvegének és egyéb eszközeinek felforralt vizét erre lehet használni, csak egy locsolókannát kell tartani a mosogató mellett
  • gyümölcsök és zöldségek mosóvize (nyáron a kertben locsolom el, főleg mert akkor több is keletkezik, például az eltevéseknél)
  • a kádban használt fürdővíz egy részét a WC leöntésére is lehet használni, illetve koszosabb ruhák áztatására, de felmosóvíznek is jó
Amikor bármit cikisnek találok, eszembe jut egyik blogtársunk mondata, hogy a takarékoskodás során mindig gondoljunk azokra, akiknek még inni sem jut.

Ablakmosás - Egy szomszédtól tanultam, hogy a ház ablakait ugyanazzal a módszerrel és eszközzel végezzem, mint a kocsi ablakainak mosását. Nagyon gyors és nagyon szép lesz az ablak. Lehet citromos vízzel végezni, legújabb ötletet pedig barátnőmtől kaptam, aki a félbevágott hagymát vízbe mártogatva áttörli az ablakot és aztán pedig letörli, de szerintem a lehúzós módszer is ugyanúgy alkalmazható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése