Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. február 2., kedd

Mit is eszünk?

Ha csak az elmúlt pár hónapra gondolok, egészen elkeserítőnek látom a helyzetet. Nem tudom, miért éppen csak most derülnek ki, de az említett időszak híradásai tudósítottak például arról, hogy a déli gyümölcsök héját olyan vegyszerrel kezelik a tartósítás érdekében, amely az egészségre ártalmas. A margarinfélék meg, például a szívinfarktus esélyét is növelhetik, amely információra az Interneten rákeresve, egy szakleírást is találtam, ahol a szerzők a margarin fogyasztásának még egyéb élettani hátrányait is megemlítik.

Aztán itt van a tavalyi év aflatoxinos paprikabotránya, meg a korábbi kergemarhakór.

Vagy például a génmanipuláció, mely tevékenység arra irányul, hogy a haszonnövények és –állatok kívánatos tulajdonságait (pl. gyorsabb növekedés, jobb ellenállóság, stb.) előtérbe helyezzék. Mindezzel csak az a baj, hogy a génműködés kölcsönhatásai a mai tapasztalatok alapján még nem nagyon ismertek. Sok mindenről, az ételek mellett például gyógyszerekről, gyom- és rovarirtó szerekről, harci gázról csak évtizedekkel később derült ki, hogy milyen nemkívánatos hatásai vannak. Ezt pedig, ameddig csak lehet, általában megpróbálják eltussolni, hogy ne kerüljön nyilvánosságra.

De említhetném a mostanában egyre inkább hallható élelmiszer áruházi razziákat is, ahol egyre-másra találnak lejárt szavatosságú árukat, illetve már a korábbi, tárolási helyeken nem ismert eredetű, illetve nem megfelelően tárolt alapanyagokat.

Természetesen, ha valaki utánanézett, már korábban is tudhatott minderről, de talán most, hogy az egészséges életmód jobban előtérbe kerül, illetve a szélesebb körű tájékoztatás lehetőségével - néha akár már szenzációhajhász módon, lásd madárinfluenza - nagyobb hangsúly került erre a témára is.

Valahol halottam egyszer, ami meg is ragadt a fejemben, hogy miért is hívjuk az ennivalót élelmiszernek. Nos, azért, mert ez már lassan csakugyan pusztán szerekből áll. Ízfokozó, állagjavító, térfogatnövelő, mintha már nem is a mindennapi betevőnkről lenne szó.

Az említett dolgokat nézve egyre inkább probléma van itt mindennel, így aztán nem is lehet csodálkozni, ha bizonyos betegségek egyre sűrűbben fordulnak elő. Természetesen mai életünk káros hatásainak ez csak egyik összetevője. Mégis, úgy látszik, most már erre is tudatosan oda kell figyelnünk, ha meg akarjuk őrizni egészségünket.

Miért is van mindez? Ez egyszerűen levezethető. Az ok a fogyasztás növelése, ami természetesen feltételezi a tömegtermelést, lehetőleg minél olcsóbb előállítást, a minél nagyobb profit elérése érdekében. Mindez aztán a minőség és a mi egészségünk rovására megy.

Mi a megoldás? Hát ez nem mindenki számára egyszerű és elérhető, de aki egy kis gondot fordít a táplálkozásra, annak meg kell keresnie azokat a forrásokat, ahol még természetes anyagok felhasználásával készülnek az ételek, italok. Esetleg saját kezűleg kell előállítani, amit csak lehet.

Manapság igencsak megsűrűsödtek a bio boltok, így aki nem szánja rá az időt, fáradtságot, itt is beszerezhet egyes étel-italokat. Remélhetőleg minden, amin rajta van az „ellenőrzött gazdaságból” származást bizonyító pecsét, valóban onnan is való.

Azért az olyan gyanakvó egyéneknek, mint amilyen én is vagyok, mégis a saját készítést ajánlom, vagy az olyan helyek felkutatását, amelyben megbízhatunk, hogy asztalunkhoz ülve valóban tudjuk majd, hogy mit eszünk.

2006. június

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése