Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. február 9., kedd

Biogazdálkodás - permakultúra

Férjemmel folyamatosan kutatjuk, hogy hogyan lehetne kertünket, illetve szülei gazdaságát az ökológiai rendhez minél közelállóban kezelni.
A képen látható könyv: Baji Béla "Önfenntartó biogazdálkodás - Permakultúra" könyve pont ebben segíthet mindenkinek.
Eddig pár ötletet találtunk innen-onnan, például a ffek oldalán (lásd linkek között) van egy peronoszpóra elleni recept, mely hagyma és fokhagyma keverékét ajánlja.
Több könyvben vannak tippek, például ilyen a zöldségek mellé ültetendő virágok, melyek elvonzzák a kártevőket a haszonnövényekről, vagy olvashatunk arról arról, hogy hogyan tartsuk távol a csigákat tört tojás- vagy dióhéjjal. De sok forrásban jh még mindig sokszor szerepel a vegyszeres növénygondozás.

A könyvről többek között az alábbi honlapon találhattok részletesebb leírást, most ebből csak egy kis részt másoltam ide.
http://tudatosvasarlo/konyvajanlo/187
Ez a könyv, az első hazai könyv a permakultúráról, már nagyon hiányzott. Miközben naponta kapjuk a híreket a pusztulás felé tartó Földről, a mezőgazdaság újabb és újabb válságáról, botrányáról, jó ráeszmélni, hogy vannak, akik már most dolgoznak a megoldáson, akik már megkezdték a gyógyítást. Még jobb tudni, hogy ez az apró zsebkönyvecske nekünk is segíthet, hogy megtegyük az első lépéséket.
A fosszilis üzemanyagokon alapuló modern mezőgazdaság csapdájából többen, többfelé keresték a kiutat. Köztük volt a permakultúra is. A hetvenes évek közepén két ausztrál, Bill Mollison és David Holmgren kidolgozott-összefoglalt egy földművelő módszert-filozófiát. Megpróbálták újra megteremteni azt a rendszert, amit a természetben járva látunk, egy olyan komplex rendszert összeállítva a kertben, mely összességében produktívabb és stabilabb, mint a hagyományos módszerek.

Az A5-ös formátumú, 140 oldalas könyv ára 2500 Ft, amely nem olcsó, mivel magánkiadásban jelenik meg, de angolul, a neten még nagyon sok információ található.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése