Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. január 21., csütörtök

Tippek a tudatos fogyasztásra - vásárlás

Földünk védelme ott kezdődik, hogy meggondoljuk fogyasztási szokásainkat.

Tudom, hogy a reklámok, illetve a boltok teli polcai között néha nehéz megállni, hogy ne gondoljuk azt, hogy "ez ugyan nem létszükség, de olyan szép" vagy "jaj, ez most akciós, ezt most meg kell vennem".

Sajnos néha én is elcsábulok, de tippem az, hogy

 • mindig írjunk bevásárló listát, ez segít, hogy céltudatosabban és időt spórolva vásároljunk és kevesebbszer menjünk vásárolni, így kevesebb a csábulási lehetőség
 • ne vegyünk olyan nagy tételben valamit, hogy aztán otthon járjon le a szavatossága és ki kelljen dobni
 • ne dőljünk be mindig az akciónak hirdetett dolgoknak, lehet, hogy nem is annyira akciós az az ár
 • ne vegyünk meg valamit csak azért, mert akciós, viszont igazából nincs rá szükségünk
 • próbáljunk olyan dolgokat venni, melyek időtállóak (anyagukban, kivitelezésükben), illetve energiatakarékosak
 • a még működő, funkciójukat betöltő dolgainkat ne cseréljük le csak azért, mert valami szebben néz ki, nagyobb, esetleg olyan fejlesztésnél lehet ez indokolt, amennyiben feltétlenül szükségünk van egy új funkcióra
 • próbáljunk környezetkímélő termékeket venni (erről már írtam korábban)
 • ne a vásárlás legyen a vasárnapi családi program, hanem inkább egy jó kirándulás
 • támogassuk a helyi termelőket azzal, hogy náluk vásárolunk, illetve próbáljunk magyar terméket venni (persze tudom, az ár lehet, hogy magasabb lehet)
Itt azt a megjegyzést kell hogy tegyem, hogy nem fér a fejembe, hogy a messzi külföldről szállított áruk, hogy a csudában tudnak ennyivel olcsóbbak lenni, mint a hazaiak, hiszen ott a magasabb szállítási költség. Ugye ez nem logikus. Felveti a kérdést, hogy vajon szerencsétlenek, akik ezt termelték, gyártották vajon milyen fizetést kapnak munkájukért? Persze meg a jó kis tömegtermelésben az áruk minősége is olyan, amilyen.
Jut eszembe. Múltkor vettem szotyit és találjátok ki, hogy honnan származott? Igen, onnan, a nagy Kínából. Jobban örültem volna valami magyarnak:( Mert sok mindent megszoktam , hogy onnan jön, de hogy ez is?!

Spóroljunk!Ne költekezzünk túl!

Tudom a mai világunkban ez sem divat. Sőt! Arra buzdítanak, hogy akkor is fogyasszunk, ha nincs miből.
A hazai ( és külföldi) hitelválság teljesen előrelátható volt, csak sokan erre nem figyeltek. Vagyis senki nem hívta fel erre a figyelmet! Mert persze ez sem volt igazán érdekük:((
Nos ezért kell nekünk cselekedni és nem a politikára, kormányra, világkonferenciákra várni!

Spóroljunk
 • azzal, hogy egy lyuk miatt nem dobunk ki egy zoknit
 • hogy a gyerekek elszakadt könyvét megragasztjuk
 • hogy a kinőtt gyerekholmikat továbbadjuk, eladjuk
 • többször vettem a hálón használt ruhát, könyveket, gyerekjátékot potom árért és jó minőségben
 • feleslegessé vált holmiainkat vigyük el a gyűjtőkbe, vagy el is adhatjuk őket
 • éljünk szerényebben, ne csak az anyagi dolgok határozzák meg létünket (találjunk magunknak megfelelő célokat)
 • a gyerekekkel játszhatunk sok olyan játékot, mely nem kerül őrült összegbe, mégis mindig érdekesek, mint a például a buborékfúvás, árnyjáték /megint ajánlom figyelmetekbe a Consuming kids című filmet!/, illetve , amelyet már írtam, hogy milyen egyéb játékok találhatóak ki
 • a megfelelő táplálkozással nagyon jól lehet spórolni és még egészségesebbek is maradhatunk

Persze mindig minden szempontot nem tudunk figyelembe venni, sokszorpedig az alacsonyabb árú termék választása is kényszer, még akkor is, ha ez minőségileg rosszabb.

Tudom, hogy ezeket sokan már sokszor hallottátok. Talán már unalmas is. De tegyük fel a kérdést.
Mindig ennek megfelelően cselekszünk? Nem akarok lelkiismeret furdalást okozni, ez mindenkinek a maga dolga. De szerintem tartozunk magunknak ennyivel, gyerekeinknek, unokáinknak meg végképp!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése