Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. január 11., hétfő

Szilvi öko hírlevele - mosódió

Én már használom az alábbiakban ismertetett mosódiót és szerintem teljesen szuper, igaz, ha átlagosnál koszosabbak a ruhák, nem árt a mosószappannal való kézi dörzsike, mert szerintem ennél jobbat még egy mosóporgyártó sem talált fel:))

A mosódió egy teljesen természetes, bőr- és környezetbarát növényi mosószer. Kiváló alternatíva csecsemők és kisgyermekek, érzékeny bőrűek, allergiások és különféle bőrbetegségben szenvedők számára is. A szappanfa-félék családjába tartozó Sapindus mukorossi termése, melynek természetes élőhelye India, Indonézia, Nepál és más Délkelet-Ázsiai országok, ahol évszázadok óta termesztik és használják mosáshoz. A mosódió héjában magas koncentrációban megtalálható anyag, a saponin kitűnő mosóerővel rendelkezik, vízzel érintkezve enyhén habzani kezd, és kioldódik belőle a természetes a szappan. Ezt a kb. 2 cm átmérőjű dióhéjat használjuk mosószerként.

Mosási tippek:

*
Tördeljük össze a kis tasakba bekészített dióhéjakat (legegyszerűbb papucsban óvatosan rálépni), hogy a saponin minél jobban ki tudjon oldódni a vízbe. Még jobb hatásfok érhető el, ha a legelső mosás előtt be is áztatjuk őket.
*
A ruhák szennyezettségétől függően több/kevesebb mosódió szükséges.
*
Mivel a mosódió nem fehérít, a fehér és világos ruhákhoz használjunk aktív oxigénes port (nátrium-perkarbonát) természetes fehérítőként. Ez egyben folttisztító hatású és a színes ruhákat sem fakítja ki.
*
A mosódió 30-90°C-os mosási hőmérsékleten, gépi és kézi, színes és fehér mosáshoz egyaránt alkalmazható. Selyem és gyapjú mosására is alkalmas.
*
Alacsony hőmérsékleten (30-40°C) mosva legalább 3-szor, sőt akár 4-szer is felhasználhatók a mosódiók. (Míg a dió ragadós, felhasználható egy újabb mosáshoz - esetleg pár új héj hozzáadásával.)
*
Magas hőmérsékleten mosva több hatóanyag oldódik ki, ezért kevesebb dióhéj is elég.
*
Makacs foltok helyi kezelésre használjunk környezetbarát folteltávolítót, mosószappant.
*
A mosódióval mosott ruha semleges illatú. Ha szeretnénk, hogy a ruhák illatosak legyenek, tegyünk 5-10 csepp tiszta illóolajat az öblítős-rekeszbe (fontos a jó minőségű olajnak lennie, hogy ne hagyjon foltot a ruhán). Öblítéshez kitűnő választás azonban az ecet is, ami nemcsak nagyon jó vízkőoldó, de a szagok ellen is hatásos és élénkíti a ruhák színét (mosás után a ruha nem marad ecetszagú).
*
A mosódió az egész mosás időtartama alatt bent maradhat a gépben, nem kell az öblítés előtt kiszedni.
*
Nagyon kemény víz esetén a mosógép védelme érdekében használjon környezetbarát vízlágyítót vagy vízkőoldót. (Környezetbarát tipp: ecetes öblítés: 1-1,5 dl ecet az öblítős rekeszbe.)

Az árakról (egy pár infó):
--- DM - 500g -2999Ft( ha gyűjtöd a pontokat 10-15-25%-kal olcsóbban is meg tudod venni)
--- Teszvesz 500gr-1350Ft, de van olyan ahol plusz fehérítőt és mosószódát is vehetsz egy csomagban
---mosodió.uw.hu 500gr - 2880Ft/ 1kg - 5400Ft +szállítási díj
---natur-all.hu 500gr - 2300 Ft, 1kg - 4600Ft +szállítási díj(980 Ft)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése