Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. január 28., csütörtök

Haiti - vegyes érzelmek

Földrengések, árvizek, szárazság, meleg- és hideg rekordok. Az egyensúlyából kibillentett rendszer jelzései. Halottak, sebesültek, menekültek. Éhezés, járványok.

Sokan megmozdulnak segíteni, még a mi kicsiny országunkból is. Felhívások érkeznek segélyekre, egy idegen ország, idegen embereinek.
Vegyesek az érzelmeim. Mert mi van a sok itthon szenvedővel? Vajon értük is megmozdulnak e az emberek? Vagy csak egy nagy katasztrófa indítja meg annyira az embereket, hogy cselekedjenek, adakozzanak?

Aztán nézem a képeket. Zsúfolt menekülttáborok, nélkülözés, árva gyerekek. Mégis jó, hogy segítünk! Hogy mások is segítenek! Mert mi lenne enélkül velük? Ők is emberek, szenvedők, nagy szükségben. És sokan.

Aztán megint csak düh. Hol van az állam támogatása? Akár itthon is? Miért van, hogy oly sokszor az egyes magán emberek jótékonyságára kell hagyatkozni?

Lehet, hogy pont ez a tragédia nem függ össze az ember romboló tevékenységével, de sok másik igen! Ezek jutnak most eszembe, hiszen ott is számtalan hasonló sorsú ember él, vegetál, haldoklik.
Mi sokan, kicsik, kicsit nagyobbak olyan károkat próbálunk orvosolni , melyeket a világot behálózó nagyok okoznak. (gondolok itt például az olajcégek által tönkretett afrikai országokra) Megszólal - e a lelkiismeretük? Vajon, egyáltalán fogalalkoznak -e ezekkel a dolgokkal?
Ugyan néha tetszeleghetnek nagylelkűségükkel, mialatt tudják, hogy ők azok, akik mindezt okozzák.

Kérdések, amelyek csak költőiek, de amelyek továbbra is, mégis, kérdések maradnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése