Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. március 29., hétfő

Aszalás

Keresgélésem eredményeként találtam rá Zöld bloghálós társunk bejegyzéseire a témában. Mi is elhatároztuk, hogy készítünk egy energiatakarékos aszalót a leírás alapján:)

http://begreeny.com/gyumolcs-aszalo-aszalas-napon/
http://begreeny.com/aszalas-befozes-fagyasztoladak-helyett/

Még egyszer az aszalás előnyeiről:
  • teljesen energiatakarékos, ha csak napenergiát használunk
  • nem kell hozzáadott cukor, szemben mondjuk a befőttekkel
  • kis helyen eltárolható (tárolása energiatakarékos, szemben mondjuk a fagyasztással)
  • azok a gyümölcsök is felhasználhatóak, amelyeket már nem győzzük befőzni

2010. március 23., kedd

Napozószerek kiválasztása

Itt a tavasz és a gyerekekkel együtt egyre többet vagyunk a napon, amit nagyon élvezünk. Azonban, miután háztartásom más féltekén már környezetbarát és emberbarát anyagokat használok, felül kellett vizsgálnom azokat a napozásra használt szereinket, amelyeket eddig alkalmaztunk.
Ezt az antalvali.com segítségével tettem, amely oldalról itt található egy link a témában. Már meg sem lepődtem azon, hogy azonnal ki kellett dobnom két naptejet, köztük az egyik gyereknaptej volt, mivel olyan veszélyes anyag volt benne, amely Vali 10 legveszélyesebb anyaga között fel van sorolva. (ld. korábbi bejegyzés az antalvali.com-ról)
Az egészséges barnaság titka, avagy hogyan és mivel napozzunk?

A témában megint említést kell tennem Szendi Gábor Paleolit táplálkozás könyvéről (ld. könyvajánló), amelyben szintén nagyon érdekes adatok vannak arról, hogy mi is okozza a melanomát. Ugyanis több vizsgálatot idéz a szerző, amely pont a jelenlegi hiedelmek ellenkezőjét bizonyítják, vagyis, hogy a nap (és a D vitamin)hiánya okozza a rákos elváltozásokat. Persze teljes és érthetőbb magyarázatot a könyv erre vonatkozó fejezete adja.

Azt hiszem mindenkinek érdemes erre is gondolni, hiszen bőrünk nagyon fontos testünk védelmi rendszerében!

2010. március 10., szerda

Mérgező növények - jó tudni!

Így tavasszal és főleg ahol gyerekek is vannak fontos lehet tudni, hogy mely növények jelenthetnek veszélyt.
Csak azért, hogy a gyereknevelésben és saját védelmünkben is tudatosak legyünk, ne csak környezetünk védelmében:)

Ami még szerintem fontos:
"Természetesen a mérgező növények általában hatóanyag tartalmuk miatt halálosan mérgezőek. Nem érintésre, hanem szájon át, a gyomorban veszélyesek. Ezeket a hatóanyagokat megfelelően adagolva, és szigorú körülmények között a gyógyszeripar orvosságként használja fel sok esetben. De nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a gyerekek sok dolgot tesznek, amire nem is gondolnánk. Így szükséges odafigyelni arra, hogy milyen környezetben játszanak. "

Ezeken a linkeken egy elég részletes lista található, amely a mérgezés veszélyességének fokát és a növény veszélyes részeit is leírja. Az elsőn, a virágok nevére kattintva kép is megnézhető, a második link több szobanövényt tartalmaz.



antalvali.com

Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani a honlapot, aki még nem ismeri. Néhány érdekes, hasznos linket ide is másoltam ízelítőül:

http://antalvali.com/hirek/a-varazslofiu-szemetbol-keszitett-szeleromuvet.html
http://antalvali.com/mire-hasznalhatjuk-a-mosodiohejat.html
http://antalvali.com/10legkockazatosabb-vegyuletcsoport-amit-erdemes-kitiltanod-a-furdoszobadbol.html

2010. március 8., hétfő

Bio módszerek levéltetvek ellen

Többször okozott gondot, hogy télen bent tartott növényeimet tavasz elejére, illetve kint, tavasszal ellepték a levéltetvek. Mostanában pedig fáinkon is egyre gyakrabban jelennek meg.
Ennek megoldására már több bio megoldást találtam, ezeket gyűjtöttem össze:

  • akár katicát is telepíthetünk növényünkre, de ha éppen nem találunk, akkor ismerjük fel a katica lárváját, mert van amikor ők már megtalálják a tisztítandó növényt, csak buzgóságunkban nehogy mi öljük meg őket:)
  • a fülbemászók, zengőlégy- és fátyolkalárvák is segíthetnek (zengőlegyet ösztönözhetjük apró szulák, pohánka, illetve oregoni mocsárvirág ültetésével, hogy a közelben rakják le petéiket) a fürkészdarázs, ragadozó gubacsszúnyog is hasznos lehet
  • lemosás, permetezés: káliszappanos, nikotinos vízzel vagy 1kg csalán 24 órán át áztatott vizével
  • a fák törzse köré enyves övet lehet helyezni, varádicsot vagy kerti rutát ültetve elriaszthatjuk a tetveket és az őket hordozó hangyákat
  • a fákat tél végén vazelinolajjal is le lehet mosni
  • kerülni kell a nitrogéndús műtrágyák mértéktelen használatát
Az első kép a katica lárvát, a második egy zengőlegyet, a harmadik, negyedik a fátyolka lárváját és a fátyolkát mutatja.

2010. március 5., péntek

Wellness cikk a blogról

2009-ben a Bálint György Újságíró Akadémia, Női Újságírás kurzusára jártam, amelyet kedvenc tanárnőnk, V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja főmunkatársa tartott és amelyen egy nagyon jó csapattal ismerkedhettem meg.
Nemrég Ildi szervezkedésének eredményeképpen, hosszú idő óta megint személyesen találkoztunk. Ott meséltem Galgóczi Dóri barátnőmnek nagy lelkesen a blogomról. Ő pedig, mivel korábbi állását feladva most újságíróskodik, mondta, hogy van egy "Hónap hőse" című rovat a Wellness újságban, amelyben megjelenhetnék a témával. Már csak a szerkesztőségben kell, hogy rábólintsanak a dologra. Szerencsére pont valamilyen környezetvédelemmel kapcsolatos témát kerestek, így egyszer csak azon kaptam magamat, hogy Dórival interjúzok, fotózásra rohanok. Nos, ennyit az előzményekről.

Természetesen egyáltalán nem gondolom magamat hősnek, mivel egy teljesen átlagos emberként élem mindennapjaimat. Talán az újságban is ilyen hétköznapi hősöket keresnek, hiszen velük az olvasók is sokkal könnyebben tudnak azonosulni. Előttem egy olyan lány volt az interjúalany, aki hajléktalanokat segített és egy idő után ez lett a munkája, most egy alapítvány munkatársaként tevékenykedik. A róla szóló cikk záró mondata, amelyet ő idézett, pont az, amelyet én is blogom mottójának választottam. Nos, biztos van bennünk valami közös:)

A felkérést azért vállaltam el, mert szeretném, hogy a környezetvédelem témája minél több embert, minél több forrásból elérne. Igyekeztem a cikkben nem csak magamról beszélni, mivel nagyon fontosnak tartom, hogy az emberek tudják, milyen sok magánember, szervezet, közösség foglalkozik a témával. Így megemlítésre került a Zöld blogháló is:)

Az interjú a Wellness magazin áprilisi számában olvasható majd, amely úgy március 18 -20-a körül jelenik meg. (Sajnos ez a rovat a magazin netes oldalán nem olvasható.)

A FÖLD ÓRÁJA - Lehet regisztrálni!

Kapcsold le egy órára a villanyt!

A Föld Órája a WWF nemzetközi kezdeményezése, aminek célja, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak veszélyeire. A világ legnagyobb klímavédelmi eseményén a csatlakozók vállalják, hogy március utolsó szombatján 20.30-tól egy órára lekapcsolják a világítást.

Egymilliárd ember csinálja! Te se maradj ki!

A Föld Órája 2007-ben indult az ausztráliai Sydney-ből, majd 2008-ban vált nemzetközivé. Magyarország is ekkor vett először részt az akcióban, amihez akkor 4 még csak hazai település csatlakozott. 2009-ben már 88 ország 4000 települése, és több százmillió ember kapcsolta le együtt a fényeket. Magyarországról 2009-ben 67 település és több mint egymillió ember vett részt a Föld Óráján, rajtuk kívül pedig rengeteg iskola, közintézmény, nagyvállalat és kisvállalkozás. Olyan híres látványosságok borultak sötétbe, mint a tatabányai Turul, a Parlament vagy a Művészetek Palotája.

Reméljük idén a tavalyi eredményeket is sikerül túlszárnyalnunk.


Csatlakozz a Föld Órájához!

Kell egy kis áramszünet…

Március 27-én este 20.30-kor Te is kapcsold le a villanyt! Ezzel máris minden idők legnagyobb klímavédelmi eseményének részesévé válsz.

Ha részt szeretnél venni a Föld Óráján, regisztrálj! A regisztrált csatlakozók között WWF-es meglepetéseket sorsolunk ki. Regisztrációddal hozzásegíted szervezetünket, hogy pontos képet kapjon arról, mennyien vettek részt az akcióban.

Intézmények, iskolák, kis- és nagyvállalatok és települések is csatlakozhatnak az akcióhoz, a REGISZTRÁCIÓ menüpont alatt.

Forrás: WWF

2010. március 2., kedd

Jelentések az időjárásról

Az alábbi oldalakon számos hír a klímaváltozással összefüggésbe hozható hír található. Csak egy pár példa itt:

http://www.idojaras.hu (Időhírek)
Rendkívül korai forróság Líbiában
Rekordmeleg és száraz nyár Perthben

http://www.idojaras.hu/klima
A klímaváltozás miatt összemennek az állatok
Kevesebb köd, kevesebb óriásfenyő?

http://www.idojaras.hu/kornyezetvedelmi-mintaprojekt-magyarorszagon

Ritka Betegségek Világnapja – egy kívülálló szemével

Három éve kerül megrendezésre a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége (RIROSZ) szervezésében a Ritka Betegségek Világnapja. Két éve a rendezvénynek a Vajdahunyad váron belül a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthont.
Ha korábbi írásomat olvastátok (Ragyogj kicsi Napsugár!), abból kiderül, hogy kedves barátaim kislánya révén én is érintett vagyok a témában, ezért is írtam róluk 2009-ben az említett interjút.
Természetesen meghívtak a napra és szerencsére nagyobbik fiammal el is tudtam menni.
Bizonyára sok írás készül majd az eseményről a Szövetség és tagszervezetei oldalán, ezért én, kívülállóként, most saját benyomásaimat és gondolataimat szeretném megosztani mindenkivel.

Egyre többen gyűlnek a termekben. Van, aki kerekesszékkel, bottal érkezik és még olyan is van, akit ágyon tolnak. Mégsem szomorú a kép. Valami vidámságot, feszült készülődést, nevetgélést lehet látni, hallani mindenfelől.
Erzsiéké a Neurofibromatózis stand és a mellette lévő játszósarok, melyet most már másodszor ők szerveztek meg. Emberek érkeznek a standhoz és régi ismerősként köszöntik egymást. Az első kérdés mindig
a másik egészsége felőli érdeklődés. Örülnek egymásnak, hiszen nincs olyan sok alkalom, mikor ennyi azonos sorsú ember találkozhat egymással.
Megüti a fülemet egy sorstárs beszélgetése, amelyben azt mondja, hogy nemrég műtötték és most "macska kajára" van fogva, ami azt jelenti, hogy tejes ételeket kell fogyasztania. Nevetve mondja, hogy azon csodálkozik, hogy még nem nyávog. Engem is mosolyra fakaszt ezzel a megjegyzésével. Pedig mondja közben, hogy sajnos nem tud leülni, mert akkor fájdalmai vannak. Ekkor megint előtör belőlem az az érzés, amely Erzsiékkel kapcsolatban is sokszor előjött. Az, hogy ezek az emberek mennyire képesek felülemelkedni betegségükön, bajaikon akár humorral is!

A fenti előcsarnokban számtalan stand található, a különböző betegek képviseletei. Egy nagy terem szolgál az előadások meghallgatására. A lenti teremben a gyerekek - köztük Erzsiék kislánya, Réka is - azonnal elfoglalják játéksarok birodalmukat, ahol van barkácsasztal és színező, részt lehet venni különböző kézműves foglalkozásokon. Közben megszólal a zene is. A zenekar minden tagja sérült gyerek. Átélés és öröm tükröződik az arcukon. A zenélést követően megérkeznek a bohócdoktorok és indul a móka, arcfestés, lufi fújás. Aztán számos zenés műsor és fellépő szórakoztatja a közönséget.
Igen, ez az ő napjuk! Ez a nap csak róluk szól! Mikor élőben is megoszthatják örömüket, bánatukat egymással.

A RIROSZ mottója az egyik teremben a szervezet molinóján látható: "Együtt könnyebb...."
Bizony! Legyen szó akár csak egy családról, egy csapatról vagy közösségről. Küzdjenek ezek az atomok, elemek, egyesülések bármilyen cél érdekében, mindenki tudja, hogy együtt könnyebb.
Számukra különösen fontos, hiszen "ritkák", így az ország különböző részeiről kellett, hogy megtalálják egymást.
Szerencse, hogy ez a számos civil kezdeményezés így egymásra talált és sok küzdelem árán, de számos lépést ért el, amely most már kormányzati szintig is vezet.

A regisztrációnál és a játszósarokban is az ELTE, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar hallgatói segítenek. Egy elsős lány bűvöli el rögtön kisfiamat és játszanak, amíg én másra tudok figyelni. Aztán beszédbe elegyedünk és kiderül, hogy Zsófi látássérültekkel szeretne majd foglalkozni. Kérdésemre, hogy miért éppen azt választotta a Láthatatlan Kiállítást említi, amelyet nyolcadikos korában látott.
Lám, lám milyen sokat segíthet egy ilyen kommunikációs eszköz, amely bevezet egy máshogyan élő közösség életébe! A kommunikáció, a megmutatás lehet a kulcs. Pont úgy, mint ahogyan ez a ritkák esetében is az.
Persze, Zsófi választásában bizonyára tulajdonságai, kedvessége és türelme is nagy szerepet játszik és biztos vagyok benne, hogy egyszer nagyon jól fogja végezni munkáját.

Erzsiéket is nagy öröm érte. Már régóta szerettek volna létrehozni egy alapítványt, de eddig ez nem sikerült. A rendezvényen viszont létrejött egy Közhasznú Egyesület.
Ezzel lehetőség lesz majd pályázatokon részt venni, két év után jogosulttá válik az egyesület az 1%-os adó gyűjtésére. A pénzből szervezésre kerülhetnek fejlesztő táborok, lehetségessé válik például a szülők elhelyezése, amennyiben a gyermeket más városban műtik, kezelik, ahol nincs lehetőség a kórházban a szülő elhelyezésére. Ezen felül ismertető anyagok kiadására és még sok minden másra.
Látom, hogy ezzel Erzsiéknek most majd még több feladatuk lesz, de ők még ezzel sem elégszenek meg, mivel mindeközben igyekszenek külföldi kapcsolatokat építeni, most éppen Szlovákiában, Romániában, majd később más országokban is.

Romániában már működik az ottani önsegítő csoportjuk, NF Románia néven, ők két küldöttel már részt is vettek az ugyanezen a hétvégén tartott Romániai Ritka Betegségek Világnapján, Bukarestben.

Nem is tudom, honnan veszik ezt a rengeteg energiát, amellyel az egyes rendezvényekre aktivista csoportokat szerveznek, jelentős mértékben támogatják munkájukkal a RIROSZ-t, és több más ritka szervezet munkáját is segítik weboldalak szerkesztésével, mindezt munkájuk és Réka nevelése mellett. Bár Réka nemrég átesett egy lábműtéten, szerencsére jól van és ugyanolyan mosolygós, barátkozós kislány, mint amilyen eddig is volt.

Nagyon kívánom minden résztvevőnek, hogy azok is, akiknek nehezebb a helyzetük, tudjanak erőt meríteni egymásból, ebből a személyes találkozóból!
Erzsinek és Rezsőnek pedig további erőt és kitartást, hogy továbbra is ilyen eredményesen tudják képviselni és segíteni sorstársaikat!


2010. február