Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. március 8., hétfő

Bio módszerek levéltetvek ellen

Többször okozott gondot, hogy télen bent tartott növényeimet tavasz elejére, illetve kint, tavasszal ellepték a levéltetvek. Mostanában pedig fáinkon is egyre gyakrabban jelennek meg.
Ennek megoldására már több bio megoldást találtam, ezeket gyűjtöttem össze:

  • akár katicát is telepíthetünk növényünkre, de ha éppen nem találunk, akkor ismerjük fel a katica lárváját, mert van amikor ők már megtalálják a tisztítandó növényt, csak buzgóságunkban nehogy mi öljük meg őket:)
  • a fülbemászók, zengőlégy- és fátyolkalárvák is segíthetnek (zengőlegyet ösztönözhetjük apró szulák, pohánka, illetve oregoni mocsárvirág ültetésével, hogy a közelben rakják le petéiket) a fürkészdarázs, ragadozó gubacsszúnyog is hasznos lehet
  • lemosás, permetezés: káliszappanos, nikotinos vízzel vagy 1kg csalán 24 órán át áztatott vizével
  • a fák törzse köré enyves övet lehet helyezni, varádicsot vagy kerti rutát ültetve elriaszthatjuk a tetveket és az őket hordozó hangyákat
  • a fákat tél végén vazelinolajjal is le lehet mosni
  • kerülni kell a nitrogéndús műtrágyák mértéktelen használatát
Az első kép a katica lárvát, a második egy zengőlegyet, a harmadik, negyedik a fátyolka lárváját és a fátyolkát mutatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése