Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. szeptember 7., kedd

Szilvi öko hírlevele - Kerti körszemle és ajándékötletek

A "városi tanya" (ld. korábbi bejegyzés) szellemében folyik nálunk a kert tervezése, így megpróbálunk egyre több, ehető termést hozó növényt ültetni. Természetesen sok hagyományos növényünk már van, épp ezért fordult érdeklődésem az egzotikusabb, ritkább növények felé. Az is segíti ezen törekvésemet, hogy a kertészetekben is egyre több, máshol őshonos, vagy rég elfelejtett növényt kezdenek forgalmazni, úgy gondolom éppen azért, mert az emberek igénye efelé fordult, szeretnének egyre többen minél egészségesebben élni, táplálkozni.

Most nyár végével megint többet sétálok a kertben, így összegzem, hogy mit is sikerült újítanom és mik a további tervek.
A kertbe került bazsalikom (ez most egy bokor és nem a lágyszárú változat, mert az mindig tönkrement), kakukkfű/1.kép/ , citromfű, nemes babér, zsálya (ez sajna kidöglött, de a szomszédasszonytól szerzek:), goji bogyó, lágyszárú áfonya és évelő áfonya, kiwi és termő gránátalma . Sajnos még nem minden terem, hiszen csak most ültettem, de jövőre nagy izgalommal várom az eredményt.A rossz idő miatt nem tudom, hogy beérik e a golgotavirág termése, a maracuja /2. kép/, de pár, általam beporzott (Mo.-on nincs beporzó rovara)virág hozott gyümölcsöt.

A goji-n /3.kép/ most vettem észre egy-két virágot, pedig még csak jövőre vártam, persze ebben az időben nem valószínű, hogy gyümölcs is lesz belőle, viszont a növény nagyon gyorsan nő és kíváncsi vagyok, hogy a következő évben sikerül e bogyót szüretelni.
A kakukkfű, bazsalikom, babér köhögés ellen jó (ld. egészség), a citromfű nyugtató, fertőtlenítő hatású, a goji fiatalít, vitaminokat, antioxidánsokat tartalmaz éppúgy, mint a gránátalma, ami egyben nagyobbik fiam kedvence.(most még csak a törpe terem, ami sajnos nem ehető) /4. kép/

Mivel ezen növények többsége fagyérzékeny, be kell hozni őket teleltetni, főleg az egy-két éveseket, vagy jól be kell takarni szalmával (majd apóséktól hozok:) meg levéllel. Most egy nyúlháló segítségével körbeveszem őket és így nem hordja majd szét a szél meg a madarak. A goji, kiwi, védett helyen a gránátalma, nagyobb babér, néha a rozmaring is bírja a telet, persze azért attól is függ, mennyire lesz hideg.

Még szeretnék oszlopos szedret, más, teának való növényt, sztíviát, vörös áfonyát, berkenyét és cranberry-t. Jövőre meg még a sóska ültetvényt kell gazdagítani, amely jelenleg nem valami sok és több paradicsomot ültetek, lehet, hogy valami futó fajtát. Aztán már tényleg semmi sem fog beférni a kertbe:))
Mit is fogok én csinálni, ha már nem lehet a kertben molyolni?? Azt hiszem tovább tervezgetek a jövő évre:)) Többet fogok írni a blogba és olvasni másokat, törődni magammal, kitalálni jó kis házi kencéket, ja és többet tornászni, amit tegnap el is kezdtem egy 40 perces jógával:)
Tudjátok, csak azért, hogy ne csak a lelki, hanem testi egyensúly is meglegyen:)))
Ez pedig nem ehető, de mindenképpen lelket gyönyörködtető muskátlim:))/5.kép/
Ajándékötletek
Az ajándékozás sokszor okoz fejtörést, de én egy idő óta csak olyan ajándékokat adok szeretteimnek, amelyek az egészségüket szolgálja. Ezeket néha vásárolom, de egyre többször magam készítem. Általános karácsonyi ajándékok az általam készített lekvárok, befőttek és most a paletta kibővül majd az általam termesztett, szedett, szárított teafüvekkel és fűszerekkel. Ezeket lehet egymással keverni is és egy üvegbe tölteni, amelyet egy szép anyaggal befedhetünk, rá egy masnit és akkor igen csinos is lesz:) Volt mikor saját bort az általunk festett üvegben ajándékoztunk. Ez évben sajnos tönkrement a szőlő, így ahogy korábbi bejegyzéseben ötletet adtam készítek majd likőrt és ezt fogjuk ajándékozni.

A lekvárok készítésénél is törekszem, hogy különleges és egyben egyszerű recepteket találjak. Most például a Horváth Rozi könyvben találtam azt a praktikát, hogy a szilvalekvár tetejére, üvegbe öntés után két-három kanál rumot lehet locsolni, én persze megint pálinkáztam. Ez gondolom tartósítás szempontjából nagyon jót tesz, így egyéb tartósító nem is került az enyémbe. Csak a száraz dunsztba kerültek még bele.
Ajánlom tavalyi boros-fahéjas körtelekvár receptemet és hamarosan írok egy birs-szőlő lekvár receptet is, amelyet szintén tavaly már elkészítettem és nagyon finom:)

Beszereztem egy nagyon praktikus kis eszközt is, amelyet itt láthattok. Ez egy aprító olló és a szárított teák, zöldségek, fűszerek összedarabolásánál nagy segítség, így kis helyen nagyobb mennyiséget tudok tárolni. /6.kép/Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése