Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. július 9., péntek

Elmélkedések -olvasmány nyári szünetre

Mármint az én nyári szünetemre:) Egy korábbi elmélkedésemet teszem közzé.

Felborult szerepek

Többször gondolkodtam el azon, hogy ugyan sok részről jó is ez a női emancipáció, mégis lehet, hogy nem mindig származik előnye belőle nőknek és férfiaknak.
Azt nem lehet bánni, hogy egyenlő állampolgárok vagyunk, hiszen voltak idők, mikor a nőknek még szavazati joguk sem volt. Egyes arab országokban pedig a nőknek, a társadalom által rákényszerített, sokszor európai szemmel kegyetlen sorsban van részük. De azt már én sem gondolom egészségesnek, hogy például Amerikában, a nőket udvariasságból nem engedik előre, az egyenlőség hirdetése alapján. Vagy éppen az erősebbik nemnek vigyázva kell beszélnie, viselkednie, nehogy zaklatási per legyen a dolog vége.
A nőnek korábban a ház körüli teendők, illetve a család ellátása, a gyerekek nevelése, falun a kert művelése volt a feladata. Igaz abban az időben, főleg falun, a család sokszor tíznél több tagot is számlált.
Manapság a gyermekek száma egyre kevesebb, a gyermekvállalás időszaka egyre inkább kitolódik, ami valószínűleg biológiai szempontból sem kedvező. Talán amiatt sem, hogy a gyermeket fel is kell nevelni, esetleg még akkor is segítséget, illetve szerepmintát kellene nyújtani, amikor már unokák vannak.
Mindez indokolható azzal, hogy a nőnek manapság ugyanúgy munkát kell vállalnia a család megélhetésének biztosítására, mint a férfinak, aki pedig korábban a családfenntartó volt, hiszen manapság nem sokan tudnak egy fizetésből megélni.
A szakmunkák elvégzéséhez viszont tanulni kell, és minél magasabb szintű tudást igénylő munkát szeretne valaki ellátni, úgy hosszabbodik a tanulás időszaka is.
Tendencia, hogy a fiatalok a lehetőségek kiszélesedése folytán sokszor külföldre mennek világot látni, vagy éppen tanulmányaikba mélyednek bele, több diplomát is szereznek, melyek a szülőktől való elszakadást és a saját lábra állás idejét kitolják. Emellett terjedőben van egy olyan felfogás, miszerint az ember szórakozza ki magát, valósítsa meg önmagát, mielőtt a házasság, illetve család kötöttségeit vállalná, ami nem elítélhető, de ennek az időszaknak a tartama manapság egyre elhúzódóbbnak látszik.
Amennyiben valaki mégis elkezd dolgozni, akkor sokszor jön a továbblépés lehetőségének, a jobb pozíció elérésének dilemmája. Ez sok esetben többletmunkát, túlórázást jelent, ami a családra szánt idő rovására történik.
A férfiaknak sokszor az okozhat gondot, hogy míg eddig a hagyományos szerep szerint ők voltak a családfenntartók, addig ma sok esetben a nő keres többet, ezzel kissé átvéve ezt a szerepet. Ennek folytán a férfiak valahol a feleslegessé válás érzését élhetik át. Esetleg egymás sikereire is féltékenyek lehetnek, amely a család lelki egyensúlyát bonthatja meg. A nők leterheltségének növekedésével a férfiak sok esetben átvenni kényszerülnek addigi női szerepeket, munkákat.
A nőknél lelkiismereti gondot okoz, hogy mi legyen a fontosabb, a munka vagy a család. A gyerekvállalás minden időszakban megnehezíti a döntést, gyerekvállalás előtt a munkáltató sokszor felteszi a kérdést, hogy a munkavállaló szeretne e gyermeket, ha igen mikor, és bevallás esetén a munkáért való versenyben a gyereket vállalni akarók sokszor hátrányban maradnak. Már az is dilemma, hogy a munkaerő bevallja e a gyermekvállalást, amivel hátrányba kerül, vagy ne vallja be, viszont amikor bekövetkezik az esemény a munkáltató néz majd ferde szemmel, esetleg nem veszi vissza az anyukát.
A szülés és támogatott időszak utáni visszatérés sem könnyű, sok helyen egyáltalán nem veszik vissza az újra munkába állót, van, ahol hallgatólagosan megegyeznek egy, a lehetségesnél rövidebb időtartamban, és nagyon kevés az a hely, ahol a gyermekvállalást a nő nem újabb nehézségként éli meg, hanem úgy fogadják, mint a természet normális kerékvágását, nem állítják választás elé.
A konklúzió számomra az, hogy egyáltalán nem könnyű megfelelni az újonnan kialakult szerepeknek, nőnek és férfinak meg kell találnia egy újfajta egyensúlyt, hiszen sokszor a régi szerepek ez esetben akár visszatartó erőként is működhetnek. Azonban nem vagyok biztos abban, hogy a korábbi szereposztás nem kedvezett e jobban a harmonikus családi egységnek. Csak hát a körülmények változnak, és mi kényszerítve vagyunk, hogy ezekkel együtt változzunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése