Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. május 11., kedd

Gyógyszer fűben-fában

Itt az ideje gyűjteni, hiszen a tavasz és a nyár a legfőbb ideje annak, hogy beszerezzük a gyógyító füveket, virágokat!
Egy-két éve kezdtem el foglalkozni azzal, hogy megismerjem gyógynövényeinket, amelyhez egy-két jó könyv és sok séta szükségeltetett.
Olyan régen elfeledtük azt, amit nagyanyáink tudtak, vagy vidéki idős nénik még ma is tudnak. Pedig a füvek, virágok, kérgek annyi mindent gyógyítanak, hogy talán gyógyszerekre nem is nagyon lenne szükségünk. Egy-egy gyógynövény szinte minden esetben számos betegségre ellenszer, ezért talán nem is ártana jobban megismernünk őket, hiszen sokszor saját kertünkben is nőnek, úgy hogy nem is tudunk róla. Aztán sok olyan növény van, amely például ehető.
A csalánból akár főzeléket is készíthetünk, a pitypang levelét kora tavasszal, tyúkhúrt salátaként is fogyaszthatjuk, de ehető a rózsa, ibolya, sarkantyúka, orgona. (Az E-misszió Egyesület erről egy gyerekeknek való foglalkoztatókönyvet is készített "Bio kiskertész" címmel, amelyet az ország egyes részein terjesztenek. Én is szerettem volna ha a mi ovinkba is jut, csak időhiány miatt megszakadt a felvett kapcsolat. Az lmv(lásd linkek között) oldalon letölthető volt, talán még most is az:))
A következő recepteket az Életharmónia Levelezőközösség tagjaként kaptam és adom tovább, hátha másnak is megtetszik:

"Kiváló nyákoldók, azt mondják...


Pitypangviráglekvár: HV.: 25 dkg pitypangvirág,
1,5 l víz, 2 narancs, a léhez literenként 75 dkg cukor, 1 citrom leve.
Mossuk meg és hámozás nélkül vágjuk kockára a narancsot. Mossuk és finom textílián szárítsuk meg a virágokat. A naranccsal együtt főzzük egy órán át a vízben. Passzírozzuk át. a léhez adjuk hozzá a cukrot és a citrom levét. Főzzük további 1 óráig. Kihűlés után tegyük üvegekbe.

Pitypangméz: HV.: 36 dkg virág, 1 kg cukor, 1 citrom leve, 1 l víz)
Bő egy óráig hervasszuk a napon a virágokat, mossuk meg és nyomkodjuk egy lábas aljába a vrágokat. Öntsünk rá 1 l forrásban lévő vizet. Forraljuk további 5 percig. A virágok kinyomkodása után gyűjtsük össze a főzőlevet. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet. Főzzük újabb 30 percig. Azonnal tegyük üvegekbe."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése