Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. május 3., hétfő

Egészséges reggelik - gyerekeknek is:)


Bizonyára sok háziasszonynak okoz fejtörést az ebéd kitalálása mellett a tartalmas reggeli elkészítése. Igazából a munkás élet nem nagyon kedvez, hogy egészséges dolgokat együnk, mivel azok elkészítése kicsit több időt vesz igénybe, mint beledobni egy zsemlébe két szelet párizsit, illetve esetleg "szagos"-nak minősülnek.
Mi igazából nem eszünk semmilyen konzerv, illetve felvágott jellegű dolgot és egyéb hús??készítményeket. Régebben ettem ilyesmit, de amióta régóta nem ettem és újra megkóstoltam, hát bizony nagyon furcsának éreztem az ízét, mikor pedig kicsit állnak, akkor meg az állagukat is.
Szerencsére most itthon vagyok kisebbik fiammal, így maximum az ő nyafogása hátráltat csak kissé a reggelikészítés műveletében. No de, lássuk, miket is eszünk (4 személyre):


padlizsánkrém - 2 db közepes, vagy egy nagy padlizsánt egy mélyebb serpenyőbe teszek, kevés olíva olajat és vizet öntök rá, illetve fokhagymát és lefedve megpárolom. Nyáron még paprikát is teszek bele, ha megpuhult nagyon kevés sóval, fehér borssal ízesítem. Előző nap érdemes elkészíteni, hogy másnap a sok éhes azonnal ehessen:))

avókádókrém - 2 db közepes (akkor jó ha puha, de utánérő!), vagy egy nagy avokádót megtisztítok, villával összetöröm, nagyon kevés sóval, fehér borssal ízesítem, meg egy pici citrom is mehet bele, hogy ne barnuljon be. Ha nem a gyerekeknek csinálom akkor apróra vágott hagymát is teszek hozzá, és már ehetjük is:)

tonhal és szardínia - Persze sajnos ez dolgozóknak ez csak hétvégén jó, mert fogmosás sem mossa el a leheletét, ezért sajnos csak Omega3 formában ehetik munkanapokon (Hát ez nagy különbség!). Ennek ellenére talán sokan elfelejtjük beiktatni a reggelik közé, pedig nagyon egészséges és ha valaki így nem szereti, kipróbálhatja villával összetörve, vajjal elkeverve.

döfis kenyér - Nagyobbik fiam kedvence, a név onnan származik, hogy mivel nagyon rossz evő, férjem azt mondta neki, mikor végre megette, hogy "Ez már döfi!". Azóta ráragadt a név erre a hol hidegen, hol melegszendvicsként, néha reggelinek, néha vacsorának felszolgált ételnek.
Alapvető hozzávalók pedig - finom házi kolbász, sajt (néha ez is házi:)
Változó tényezők - kenyér kenéséhez vaj, tejföl vagy zsír, tetejére apróra vágott fokhagyma vagy hagyma, illetve savanyú káposzta, nyers csicsóka, répa vagy cékla, jégcsapretek szelve vagy reszelve
Ez utóbbiakat, ha többet készítesz belőle (így csak egyszer kell elmosni az aprító gépet) jól zárható dobozkába a hűtőbe lehet tenni és egész héten csemegézni.
Trükk: Sajnos nagyobbik fiam nem mindig akarja megenni a zöldségeket (meg mást sem:(, de erre jó, hogy ráolvasztjuk a sajtot, mert így néha nem veszi észre és nem is annyira erős pl. a hagyma, fokhagyma íze.

Jó hír, hogy a tojás és igazi húsok még a paleolit táplálkozás szerint is egészségesek!:)))
főtt tojás- most jutott eszembe, hogy mivel egyik gyerekem sem eszi meg felszelve, összetörve, vajjal, fűszerrel , pl metélőhagymával fogom elkészíteni. Próba cseresznye:))
Természetesen a bundás kenyér vagy a szalonnás, hagymás, kolbászos, vagy házi sonkás rántotta a vasárnapi sikermenü.

Jaaj majdnem elfelejtettem fiam kedvencét, a tejbegrízt, melyet nem grízzel készítek hanem zabkorpával, ugyanúgy mintha grízzel csinálnám, (pl. DM-ben beszerezhető) , de így nem csak eltelít, hanem rosttartalma is van, és csak fele víz fele tejjel ugyancsak paleolit táplálkozás jegyében, amelyet legalább közelíteni próbálunk!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése