Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2011. január 7., péntek

Évekig érezheti a piac az ausztráliai áradások hatását

A hírből kiemeltem a végét, amelyhez a hozzáfűznivalómat pirossal írtam.

"A bibliai méretű büntetésekben kevésbé hívők azonban inkább arról beszélnek, hogy az aszályokhoz és az esőkhöz szokott ausztrálok utat mutathatnak a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásban. -Vajon azok, akik kiköltöznek, elönti a házukat a víz, vagy éppen azon izgulnak, hogy megmenekülnek vagy sem; vajon azok az emberek is ezt gondolják?
Ez pedig nem csak Ausztráliára vonatkozóan költői kérdés.

A kormány a mezőgazdaságot felkészítő, a víztartalékokat növelő és a víz elosztását elősegítő programokat indított el. Kormánypénzekből folytatnak az alkalmazkodást célzó kutatásokat, és rendszeressé teszik az ötéves klíma-előrejelzéseket is. - Bizony, mennyivel jobb a bajok megtörténte után sok,sok pénzt költeni - ja és persze kormáynpénzt- mintha a megelőzésre fordítanák azt!"

------------------------------------------
Katasztrofális károkat okozott a kelet-ausztráliai áradás - ismerte el Queensland szövetségi állam miniszterelnöke. A külföldi acélkohókba szenet exportáló bányák hónapokig zárva lehetnek, pusztul a vetés és további esőkre is számítanak. A katasztrófa azonban segíthet a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban.
Az ausztráliai Queensland államban továbbra is Németország és Franciaország területével megegyező térségeket borít víz. 22 várost öntött el, vagy vágott el az áradás a külvilágtól. Az esőzést a La Nina időjárási jelenség okozta, amely monszunesőket hoz a Csendes-óceán nyugati felére és Dél-kelet Ázsiára.

Szakértők azt mondják, hogy a La Nina még legalább három hónapig marad, így további esőzésekre kell felkészülni. 2010. volt a harmadik legcsapadékosabb év az ausztrál statisztikák szerint, és a csapadék különösen nagy pusztítást okozott a nagy kiterjedésű Queenslandben.

"Bányáink 75 százaléka leállt. Ez komoly hatást gyakorol a nemzetközi piacra és a nemzetközi acélgyártókra" - mondta Anna Bligh helyi miniszterelnök, aki katasztrofálisnak nevezte a károkat. A fenyegetett városokban a lakosok továbbra is pakolják házaik védelmében a homokzsákokat, és azt mondják, minden centiméter számít. Egyes folyók már hat kilométer szélesre duzzadtak.

Külföldön közben azt számolgatják, milyen hatással lesz a katasztrófa a nemzetközi piacokra, akkor, amikor a globális élelmiszerárak már meghaladták a 2008-as válság szintjét. A japán Nippon Steel acélgyártó például azzal számol, hogy három hónapra elegendő szene van, és az ausztrál bányák 2-3 hónapig zárva lesznek majd. "Nem vagyunk optimisták" - mondta egyik elemzőjük.

Ausztrália a világ negyedik legnagyobb gabona-exportőre is, de előfordulhat, hogy a termés felét át fogják minősíteni állati takarmánnyá.

A Gaia elmélet hívei most úgy érezhetik, hogy Ausztrália - a globális felmelegedést elősegítő széntermelőjeként és jelentős szén-dioxid-kibocsátóként - szelet vetett és vihart aratott. James Lovelock professzor, az elmélet kidolgozója szerint a Föld egyfajta élő organizmusként viselkedik és az extrém időjárással "korrigálja" az emberi tevékenységet.

A bibliai méretű büntetésekben kevésbé hívők azonban inkább arról beszélnek, hogy az aszályokhoz és az esőkhöz szokott ausztrálok utat mutathatnak a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásban. A kormány a mezőgazdaságot felkészítő, a víztartalékokat növelő és a víz elosztását elősegítő programokat indított el. Kormánypénzekből folytatnak az alkalmazkodást célzó kutatásokat, és rendszeressé teszik az ötéves klíma-előrejelzéseket is.
Szvetnik Endre, London

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése