Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2011. január 29., szombat

WWF hír - Rekordot döntött a grönlandi jégtakaró olvadása

Az ember mindig reménykedik, hogy nem is olyan rossz a helyzet, de sajnos szinte az összes híradás arról szól mostanában, hogy nem hogy rossz a helyzet, hanem rosszabb, mint azt eddig feltételezték:

Friss New York-i felmérések szerint 2010-ben új rekordot döntött a grönlandi jégtakaró olvadásának mértéke, amely a következő évtizedekben várható tengerszint emelkedés fő okozójának tekinthető.

„A tavalyi olvadási szezon néhány helyen 50 nappal is tovább tartott az átlagosnál, mely példa nélkülinek mondható” - nyilatkozta Dr. Marco Tedesco, a New York-i City College Krioszféra-kutató Laboratóriumának igazgatója, aki az olvadás megállításának lehetőségeit vizsgáló projektet vezeti. „2010-ben az olvadás kifejezetten korán, április végén kezdődött, és a szokásosnál később, szeptember közepén állt meg.”

A kutatás, mely a WWF, az Amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF) és a NASA támogatásával zajlik, a grönlandi jégtakaró felszínének hőmérsékleti anomáliáit vizsgálta, illetve műholdas és földi megfigyelések, modellek alapján becsülte fel az olvadás mértékét.

Az Environmental Research Letters című folyóiratban megjelent cikkben Dr. Tedesco és szerzőtársai felhívták rá a figyelmet, hogy 2010 nyarán a hőmérséklet három Celsius fokkal haladta meg az átlagot, és kevesebbet is havazott. Grönland fővárosában, Nuukban a tavalyi tavasz és nyár volt a legmelegebb az 1873-ban megkezdett mérések óta. Az extrém körülmények hatására a csupasz jégtakarót korábban és hosszabb ideig érte közvetlen napsugárzás.

„A csupasz jég sokkal sötétebb, mint a hó, ezért több napfényt képes elnyelni” - mondta Dr. Tedesco. „A többi kutatásunk témái között szerepel a gleccsertavak illetve a jégtakaró fölött lerakódott por és korom hatása, valamint az, hogy a felszíni olvadt vizek hogyan befolyásolják az óceán felé áramló jeget.”

A WWF klímaszakértője Dr. Martin Sommerkorn szerint „a tengerszint 2100-ig várhatóan egy métert emelkedik, főleg a sarkvidéki jégpáncél olvadása miatt. Ennél az értéknél azonban nem fog megállni – minél tovább termeljük az üvegházhatású gázokat, annál nagyobb mértékű olvadásra és vízszint-emelkedésre kell számítani.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése