Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. december 9., csütörtök

Advent - készülés lélekben

A gyerekekkel minden évben készítünk ezt-azt, hogy ezzel is készüljünk az ünnepre. Most leírok egy pár dolgot, hátha más is kedvet kap.


Kézműves

  • Hétvégén betegek voltunk, így a benti só-liszt gyurmázást választottam. A díszítéshez magvakat használtunk: lencsét, sárgaborsót, szotyit. Itt láthatóak a készítmények: madárka, halacska, madáretető rúd. (só-liszt gyurma: 20 dkg liszt, 20 dkg só, 125 ml víz, 2 ek olaj, hűtőben, zacskóban sokáig eláll)
  • Tavaly hópelyheket vágtunk ki sablonból, amelyet az ablakra lehet ragasztani.
  • Nyakláncot lehet fűzni száraz tésztából. Ilyenkor pedig ha felfűztük, akár több sorban is és kis koszorút csinálunk belőle lefújhatjuk ezüst vagy arany festékkel, kiváló karácsonyfadísz.
  • Egy régi újságból való a pattogatott kukorica felfűzése, vagy egy hungarocel gömbre (vagy más formára) egyenként gombostűvel fel is tűzdelhetjük. Ezt is lehet befújni is, de simán is nagyon szép.
  • hungarocelt ezüst fóliával bevonunk és beleszúrhatjuk a szegfűszeget és gombostűvel fahéjdarabkákat is
  • WC- papír tekercsből, mikor lefogyott róla a papír színes papírból lehet csinálni Mikulást, angyalkát és bármi mást csak ragasztó és színes papír, meg egy kis ötlet kell hozzá. Igaz, Sanya inkább egy űrhajót készített belőle:)
Sütés-főzés

Aztán új receptként készítettünk Sanyával egy Stahl féle gyömbéres sütit, amelybe az ő újításával belekerült némi franciadrazsé.
Persze nálam köles- és zabpehelyből készült, amelyeknek a fele adagját lisztté őröltem, cukor helyett nyírfacukrot használtam, szerintem kicsit kevesebb vaj is elég lett volna így bele.
Ügyeskedésből és energiatakarékosságból a vajat az előmelegített sütőben olvasztottam fel egy kerámiatálban és a süti végén ebben a kerámiatálban melegítettem fel (szintén a sütőben a mosogatáshoz) való vizet.

Ha még lesz erőnk akkor megint nekilátunk a mézeskalács készítésnek is:) Azt is nagyon élvezik!

Karácsonyra mindig egy gyümölcsös kuglófot készítek, mert ez Sanya kedvence, meg az enyém is:))) Legközelebb leírom a receptet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése