Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. április 9., péntek

Naturkozmetikumok napozáshoz - eltűnnek???

Először is a napozással kapcsolatosan most olvastam egy cikket, méghozzá azt, hogy a naptejek gátolják a D-vitamin képzést. (http://jomtom.hu/d-vitamin_mitoszok_tenyek_statisztikak.html)
Máshol pedig azt, hogy a napi D-vitaminunkat fél óra napon levéssel
megszerezhetjük.(na persze ezt sem a nem ajánlott reggel tíz és délután négy óra között)
Amennyiben ezek
figyelembevételével tartózkodunk napon, nem is kellene napozószert használnunk, mert akkor vitaminkészletünk is feltöltve és leégni sem fogunk.
Persze ez elég nehezen tartható be. Aki a munkában ül reggeltől estig, annak a vitamin fog hiányozni. Akinek pedig a napon van dolga, annak meg túl sok lesz a jóból. Például, mint én a gyerekekkel, akinek elég nehéz megmagyarázni, hogy most nem szabad a napon lenni és ne szaladgálj, hogy legalább a napernyő megvédjen. Ez esetben pedig védekezni kellene valahogy úgy, hogy minél kevesebb mérget kenjünk magunkra.
Ennek tükrében kezdtem el keresgélni a naturkozmetikumok között.
Korábbi, napozáshoz kapcsolódó bejegyzésem óta viszont az a rossz tapasztalat ért, hogy mire kiválasztottam a megfelelő bionapozót (pontosan egy Lavera terméket), addigra közölte a forgalmazó cég, hogy megszűnik a termék.Tovább kutakodtam az ügyben és az alábbi oldalon, egy cikk keretes megjegyzéseként az alábbi megdöbbentő hírt olvastam.

http://www.noilapozo.hu/20090523/a_kemiai_es_a_fizikai_naptejek_kozti_kulonbseg


"Nagyon úgy néz ki, hogy a Dr. Hauschka és a Weleda naptejei mellett számos más bionapozószert 2009-ben lehet utoljára megvásárolni. Az Európai Bizottság új ajánlása szerint ugyanis nem elég, ha a naptejeket a korábban megszokott ausztrál szabályozás szerint készítik el, ami minimum 90 százalékos fényvédő hatást jelent a káros UVA-sugarak ellen. A mostani előírás szerint a termékeket úgy kellene előállítani, hogy naptejeknek biztosítani kell az UVA-sugárzás elleni védelemhez viszonyított, minimálisan 1 : 3 arányú UVB-sugárzás elleni védelmet is. Ezzel még egyáltalán nincs baj, viszont ezt az eredményt csak kémiai vegyületekkel lehet elérni, és ez egy natúr- vagy biokozmetikum esetében megengedhetetlen. Ezért a fent említett két cég tiltakozása jeléül kivonja a forgalomból a napozószereit, egészen addig, amíg a bizottság nem készít egy új, liberálisabb ajánlást. A helyzet úgy áll, hogy a Lavera az egyetlen olyan márka, amely átment a rostán, és az általa gyártott termékek kaphatóak lesznek, bár a legmagasabb faktorszámú naptej 20-as lesz a korábbi 30-as helyett."


Talán az Ilcsi néni féle paradicsomos napozót még be tudom szerezni, de arra pedig ügyelni kell, hogy hűtőben legyen, csak sajnos sokszor úton-útfélen kell a gyerekeket kenni, így jobban örültem volna más megoldásnak.
Lehet, hogy még próbálkozom, hátha van még valahol készleten más napozó.
Jó lenne ha tényleg születne valami más ajánlás, mert azért én ezekben a napozókban még akkor is jobban bízom, ha az említett arány nincs meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése