Én azt hiszem az alkoholt jó kis körtepálinkával fogom helyettesíteni, mert azt kaptuk apósoméktól és ilyen nagy mennyiséget, ebben a formában, azt hiszem, nem nagyon tudnánk elfogyasztani:) Na de majd így!:))
Ajándékötletnek is jó!
Ez csak ízelítő, biztos még sok mindent lehet csinálni és ennek most igazán itt van a szezonja, mikor annyi gyümölcs érik és késő őszig ez tart a csipkebogyóval, amelyből bor is készíthető, vagy a sommal, amelyből somos pálinka, stb., stb.
Néha csak a kezdő löket hiányzik, hogy valamit elkezdjünk, csak egy ötlet, ami rádöbbent, hogy "nahát, ez eddig miért is nem jutott eszembe?" Ugye Ti is vagytok ezzel így?:))
Ugyan a cukor miatt nem olyan egészséges, meg hát az az alkohol! De azért téli estéken, ünnepekkor nagyon is el tudom képzelni:))
Néha csak a kezdő löket hiányzik, hogy valamit elkezdjünk, csak egy ötlet, ami rádöbbent, hogy "nahát, ez eddig miért is nem jutott eszembe?" Ugye Ti is vagytok ezzel így?:))
Ugyan a cukor miatt nem olyan egészséges, meg hát az az alkohol! De azért téli estéken, ünnepekkor nagyon is el tudom képzelni:))
Forrás: Fűszerek könyve
Diólikőr
25 dkg zöld dió,1 dkg fahéj,0,5 - 0,5 dkg szegfűszeg, szerecsendió,
1/2 liter alkohol és 3/4 liter víz keverékét 8 napig állni hagyjuk, hogy barna színt nyerjen , aztán leszűrjük és 1 kg cukorsziruppal összekeverjük.
Hatása: emésztést segítő
Áfonyalikőr
10 dkg áfonyabogyó, 1-1 dkg szegfűszeg és narancshéj, 2 dkg fahéj keverékét 1 liter alkohollal(90%) 2 hétig áztatjuk. A kisajtolt és leszűrt folyadékot 2 liter sűrű cukorsziruppal összekeverjük és üvegekbe töltjük.
Borsmentalikőr
6 g borsmentalevél, 1-1g fodormentalevél és narancshéj keverékét leöntjük 4 dl alkohollal és 2 dl vízzel. 2 napig áztatjuk, majd leszűrjük és 1 kg cukorból készült szirupot keverünk hozzá, aztán zöldre festjük. (megj.:ez utóbbi nem tudom igazán, mit is jelent)
25 dkg zöld dió,1 dkg fahéj,0,5 - 0,5 dkg szegfűszeg, szerecsendió,
1/2 liter alkohol és 3/4 liter víz keverékét 8 napig állni hagyjuk, hogy barna színt nyerjen , aztán leszűrjük és 1 kg cukorsziruppal összekeverjük.
Hatása: emésztést segítő
Áfonyalikőr
10 dkg áfonyabogyó, 1-1 dkg szegfűszeg és narancshéj, 2 dkg fahéj keverékét 1 liter alkohollal(90%) 2 hétig áztatjuk. A kisajtolt és leszűrt folyadékot 2 liter sűrű cukorsziruppal összekeverjük és üvegekbe töltjük.
Borsmentalikőr
6 g borsmentalevél, 1-1g fodormentalevél és narancshéj keverékét leöntjük 4 dl alkohollal és 2 dl vízzel. 2 napig áztatjuk, majd leszűrjük és 1 kg cukorból készült szirupot keverünk hozzá, aztán zöldre festjük. (megj.:ez utóbbi nem tudom igazán, mit is jelent)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése