Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. szeptember 28., kedd

Válasz - Janifly írta...

"De könyörgöm, megnézzük ezt a szép filmet, de ha ismét ugyan úgy autóba ülünk és feleslegesen ezer számra gyilkoljuk őket, nem lesz változás..."

Az előző bejegyzéshez érkezett ez a megjegyzés, amelyre csak azt tudom válaszolni, hogy ezek a filmek szerintem, én saját gyermekeimen így látom, felébresztik az érdeklődést már ebben a korban. Ez nagyon fontos, mert ezzel ők máshogy fogják látni a világot, a világ apró élőlényei számukra megelevenednek, emberhez hasonló formát öltenek, szomorúak, sérülékenyek és ez szerintem az ő kis agyukba beszivárog, persze azért ehhez a megfelelő szülői beállítottság is szükségeltetik. Azt vélem ez a rajzfilm mindenképpen jó irányba terel szemben sok más semmitmondó, bugyuta mesével.

Egyszer történt, hogy véletlenül a lakásban ráléptem egy hangyára és kisfiam sírva fakadt. Szerencsére sikerült megvigasztalni:) A lakásba betévedt állatkákat is általában kimenekítjük, vissza a természetbe. Persze mindenkit azért mi sem tudunk megkímélni.

Viszont ha lesz olajválság (ld. ffek link) akkor majd többen megmenekülnek:), csak akkor mi leszünk bajban:(.

2010. szeptember 23., csütörtök

Csodabogarak

Felnőtteknek is ajánlom ezt az animációs sorozatot, amely nagyon szórakoztató, nagyon természetközeli és egyben vicces.





"Képzelj el egy filmet,amely egyesíti a legszebb természetfilmek képi világát a legviccesebb rajzfilmek humorával.CSODABOGARAK.Minden nap találkozunk velük,mégsem ismerjük őket.Pedig nekik is vannak álmaik,apró-cseprő problémáik,ellenségeik,szerelmük és főleg humoruk.Merüljetek el ebben a csodálatos világban és ismerjétek meg a CSODABOGARAK hétköznapjait."

Elektromos töltőoszlop

"A következő egy évben ingyen tankolhatnak az elektromos autók az Elmű-Émász szerdán átadott, nyilvános elektromos töltőoszlopánál a társaságcsoport elektromos mobilitás programja keretében. A nemzeti fejlesztési minisztérium államtitkára az eseményt követően elmondta, az állam a szabályozás révén tudja leginkább támogatni az alternatív energiaforrások és közlekedési módok elterjedését."
http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-380975

Erre a hírre csak ennek a szomorú filmnek a megnézését tudom ajánlani:
Ki ölte meg az elektromos autót (Who killed the electric car) Na ezért tartunk még csak itt:(((

"A világ egyik leggyorsabb, leghatékonyabb autója, volt. Nem bocsátott ki szennyező anyagokat, Azok a szerencsések, akik vezethették, többé nem akartak más autóba ülni. De vajon miért semmisítette meg a General Motors az EV1 elektromos járműflottáját az arizonai sivatag mélyén?
A film végigköveti a GM EV1 életét és titokzatos halálát, megvizsgálja, hogy milyen kulturális és gazdasági hatása volt, és ezek milyen visszhangra találtak a kormány és a nagy üzleti vállalkozások termeiben."

A film letölthető:
http://orgridea.org/index.php?option=com_content&view=article&id=62:ki-oelte-meg-az-elektromos-autot-who-killed-the-electric-car&catid=38:filmek&Itemid=113

2010. szeptember 20., hétfő

Oldalajánló

Már nem is tudom, ki ajánlotta a következő blogot, de nekem nagyon tetszett ezért én is ajánlom olvasásra, például ezeket az írásokat, amelyeket nagyon közelinek érzek magamhoz:
http://dolgaink.tk/2010/09/05/az-egesz-vilag-keszitette-kenyer/
http://dolgaink.tk/2010/09/08/oltozkodes/
http://dolgaink.tk/2010/09/11/a-szegenyedes-kulturaja/

Aláírásgyűjtés GMO ellen

Greenr oldalán találtam az alábbiakat:
Írd alá Te is a José Manuel Barrosonak címzett petíciót, melyben GMO moratórium bevezetésére és független, tudományos vizsgálótestület felállítására szólítjuk fel!
http://www.avaaz.org/en/eu_gmo

Birsalma-szőlő lekvár recept

Ezt, a szerintem elég különleges receptet tavaly találtam a neten, mert pont ez a két alapanyagom volt. Nem is találtam több olyat, amely ezt a két gyümölcsöt párosítaná. Mondjuk ez azért a munkásabb dolgok közé tartozik, de elkészítettem és azóta is élvezettel eszegetjük. Mindenkinek ajánlom!

Hozzávalók:
1,5 kg sötét szemű szőlő
1 kg előkészített birsalma,
ízlés szerint gyümölcscukor,
kevés nátrium-benzoát

Elkészítés:
A szőlőt megmosom, leszemezem, és időnként megkeverve puhára főzöm.
Ha hűlt egy kicsit, akkor szitán áttöröm, és felfogom a levét abba a fazékba, amiben majd a lekvárt főzöm. (A zömmel magot és héjat tartalmazó masszából még álltában is csöpög ki valamennyi lé. )
Felvágom a megmosott birsalmákat, kivágom a magházukat (meghámozni nem szükséges), majd vékony szeletekre vágom őket, és rakom egyenesen a szőlőlébe.
Felrakom főni. Eleinte lehet lefedve, mint a kompótot (közben elő lehet készíteni az üvegeket). Akkor kell elkezdeni kavargatni, amikor a birsalmák főnek szét, és sűrűsödik. Ha nagyon fanyar, akkor kevés gyümölcscukorral ízesítem. A legvégén hozzákeverem a nátrium-benzoátot.
Az előkészített üvegekbe kanalazom, figyelve arra, hogy ne maradjon levegős. Az üvegeket lezárom, és száraz dunsztban hagyom kihűlni (vagyis egy félreeső helyen bebugyolálom őket egy példbe, hogy szép lassan hűljenek ki).

2010. szeptember 7., kedd

Szilvi öko hírlevele - Kerti körszemle és ajándékötletek

A "városi tanya" (ld. korábbi bejegyzés) szellemében folyik nálunk a kert tervezése, így megpróbálunk egyre több, ehető termést hozó növényt ültetni. Természetesen sok hagyományos növényünk már van, épp ezért fordult érdeklődésem az egzotikusabb, ritkább növények felé. Az is segíti ezen törekvésemet, hogy a kertészetekben is egyre több, máshol őshonos, vagy rég elfelejtett növényt kezdenek forgalmazni, úgy gondolom éppen azért, mert az emberek igénye efelé fordult, szeretnének egyre többen minél egészségesebben élni, táplálkozni.

Most nyár végével megint többet sétálok a kertben, így összegzem, hogy mit is sikerült újítanom és mik a további tervek.
A kertbe került bazsalikom (ez most egy bokor és nem a lágyszárú változat, mert az mindig tönkrement), kakukkfű/1.kép/ , citromfű, nemes babér, zsálya (ez sajna kidöglött, de a szomszédasszonytól szerzek:), goji bogyó, lágyszárú áfonya és évelő áfonya, kiwi és termő gránátalma . Sajnos még nem minden terem, hiszen csak most ültettem, de jövőre nagy izgalommal várom az eredményt.



A rossz idő miatt nem tudom, hogy beérik e a golgotavirág termése, a maracuja /2. kép/, de pár, általam beporzott (Mo.-on nincs beporzó rovara)virág hozott gyümölcsöt.

A goji-n /3.kép/ most vettem észre egy-két virágot, pedig még csak jövőre vártam, persze ebben az időben nem valószínű, hogy gyümölcs is lesz belőle, viszont a növény nagyon gyorsan nő és kíváncsi vagyok, hogy a következő évben sikerül e bogyót szüretelni.
A kakukkfű, bazsalikom, babér köhögés ellen jó (ld. egészség), a citromfű nyugtató, fertőtlenítő hatású, a goji fiatalít, vitaminokat, antioxidánsokat tartalmaz éppúgy, mint a gránátalma, ami egyben nagyobbik fiam kedvence.(most még csak a törpe terem, ami sajnos nem ehető) /4. kép/

Mivel ezen növények többsége fagyérzékeny, be kell hozni őket teleltetni, főleg az egy-két éveseket, vagy jól be kell takarni szalmával (majd apóséktól hozok:) meg levéllel. Most egy nyúlháló segítségével körbeveszem őket és így nem hordja majd szét a szél meg a madarak. A goji, kiwi, védett helyen a gránátalma, nagyobb babér, néha a rozmaring is bírja a telet, persze azért attól is függ, mennyire lesz hideg.

Még szeretnék oszlopos szedret, más, teának való növényt, sztíviát, vörös áfonyát, berkenyét és cranberry-t. Jövőre meg még a sóska ültetvényt kell gazdagítani, amely jelenleg nem valami sok és több paradicsomot ültetek, lehet, hogy valami futó fajtát. Aztán már tényleg semmi sem fog beférni a kertbe:))
Mit is fogok én csinálni, ha már nem lehet a kertben molyolni?? Azt hiszem tovább tervezgetek a jövő évre:)) Többet fogok írni a blogba és olvasni másokat, törődni magammal, kitalálni jó kis házi kencéket, ja és többet tornászni, amit tegnap el is kezdtem egy 40 perces jógával:)
Tudjátok, csak azért, hogy ne csak a lelki, hanem testi egyensúly is meglegyen:)))
Ez pedig nem ehető, de mindenképpen lelket gyönyörködtető muskátlim:))/5.kép/
Ajándékötletek
Az ajándékozás sokszor okoz fejtörést, de én egy idő óta csak olyan ajándékokat adok szeretteimnek, amelyek az egészségüket szolgálja. Ezeket néha vásárolom, de egyre többször magam készítem. Általános karácsonyi ajándékok az általam készített lekvárok, befőttek és most a paletta kibővül majd az általam termesztett, szedett, szárított teafüvekkel és fűszerekkel. Ezeket lehet egymással keverni is és egy üvegbe tölteni, amelyet egy szép anyaggal befedhetünk, rá egy masnit és akkor igen csinos is lesz:) Volt mikor saját bort az általunk festett üvegben ajándékoztunk. Ez évben sajnos tönkrement a szőlő, így ahogy korábbi bejegyzéseben ötletet adtam készítek majd likőrt és ezt fogjuk ajándékozni.

A lekvárok készítésénél is törekszem, hogy különleges és egyben egyszerű recepteket találjak. Most például a Horváth Rozi könyvben találtam azt a praktikát, hogy a szilvalekvár tetejére, üvegbe öntés után két-három kanál rumot lehet locsolni, én persze megint pálinkáztam. Ez gondolom tartósítás szempontjából nagyon jót tesz, így egyéb tartósító nem is került az enyémbe. Csak a száraz dunsztba kerültek még bele.
Ajánlom tavalyi boros-fahéjas körtelekvár receptemet és hamarosan írok egy birs-szőlő lekvár receptet is, amelyet szintén tavaly már elkészítettem és nagyon finom:)

Beszereztem egy nagyon praktikus kis eszközt is, amelyet itt láthattok. Ez egy aprító olló és a szárított teák, zöldségek, fűszerek összedarabolásánál nagy segítség, így kis helyen nagyobb mennyiséget tudok tárolni. /6.kép/