Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. május 15., szombat

Minimál és barokk együtt?!

Mindig is érdekelt a lakberendezés, az otthon szépítése, építése, hiszen ez az a hely, amelybe az ember visszahúzódhat a világ elől és teret ad a családi életnek, amelynek ma is nagyon fontosnak kellene lennie. A legjobban a felújítós, átrendezős dolgokat szeretem, amely nem feltétlenül sok, új és drága dolog vásárlását jelenti, sokkal inkább kreativitást kíván. Erre pedig nagyon is szükség van, amikor például gólya hozta csomag érkezik a házhoz, hiszen akkor nemsokára elkezdődik a "nagy rendrakás".
A gyerekek növekedésével egy ütemben kezdődik a minimál stílus kialakítása a lakásban. Jó annak, aki eleve ennek az irányzatnak elkötelezettje, mert nem lesz olyan sok dolga, akinek viszont nem, annak egyre gyorsuló ütemben kell elsajátítani a stílust és ez alapján átrendezni a lakást.
Először az alsó polcokról kerülnek feljebb a könyvek, egyéb apróságok, amellett, hogy némelyik azért így is áldozatul esik, szétszakad, eltörik. Persze ez a feljebb pakolós folyamat nem mindenhol kivitelezhető, így a konyhában és fürdőben felkerülnek az ajtózárak.
A szobában eltűnik a csipketerítő, egy-két apró dísztárgy. A virágok, ha van, olyan helységbe kerülnek ahol nem probléma a mellélocsolás, illetve egy kis benti homokozás.
Mivel az ágy melletti kis szekrényre nem kerülhet zár, mivel azt tönkretenné, így az is kirámolásra kerül egy másik szekrény felsőbb polcára. Persze már itt is alig van hely, de ilyenkor rájövök, hogy mindig van mit ésszerűsíteni, máshogy pakolni, rendszerezni. A rendszerezés lassan minden gondolatomat leköti, mivel mindezek emellett szaporodnak a gyerekruhák, cipők, amelyet tartogatunk a kisebbiknek. Férjem kicsit túlzottnak találja, amikor a falra szerelhető cipőtartó mellett a második cipős szekrényt veszem. (Ma is tele van a gyerekek cipőivel.) Márpedig meguntam, hogy a szekrényben, dobozokban tárolt cipőket mindannyiszor ki kell pakolnom, ahányszor valamelyik gyereknek egy lábbelit keresek.
Szép lassan letisztult formák és terek alakulnak. Tulajdonképpen nem is olyan rossz ez a változás, egészen jó az, hogy a dolgok rendszerezésre kerülnek, minden átláthatóbb, egyszerűbb, letisztultabb. A funkcionalitás sokkal hangsúlyosabb, mint a díszítés, amelynél esetleg túlzásba is eshet az ember.
Mikor pedig a lakás már tisztul, átláthatóvá válik akkor elkezdődik a barokk kialakítása, amelyet a gyerekek nagy buzgósággal végeznek. A megüresedett alsó polcok, a padló minden négyzetmétere megtelik játékokkal, de találhatunk belőle a fürdőben, kamrában a polcra dugva és egyéb nem odaillő helyen.
Bár nagyobbik fiunk hajlik a rendrakásra, a kicsi még azt is szétszedi , amit ő sok könyörgés árán összepakol. Lehet, hogy én nem vagyok elég következetes, de ezek után őt sem nyaggatom tovább a rendrakásért. Egy dolog van , amit be kell tartani, hogy például a filceket mindig be kell rakni a zárható szekrényébe , az egyéb játékait, pedig eleve elrakja, amelyeket félt attól, hogy a kicsi szétszedi. Aztán az ő szekrénye felső polcaira is egyre több kirakott legó, tüsi és gyurmafigura kerül, amelyeket egy ideig feltétlenül meg kell tartani és nem lehet szétszedni és elrakni.
Nesze neked, minimál stílus!
A rend fogalma kényszerűen átértékelődik. Főleg olyankor, amikor a kicsi az éppen összerakott játékokat egy mozdulattal kiönti a kosárból, mivel ez a legjobb szórakozás. Aztán arról ne is beszéljünk, hogy potyog a szemét, morzsa, hordjuk az udvarról a sarat, homokot kilószám. A söprű, porszívó és mosógép állandó szolgálatban áll.
Először az ember idegeskedik, ezredszer is rászól, aztán már csak százszor, aztán lehet, hogy idegeinek nyugtatására csak legyint egyet és beletörődik, hogy megint ő lesz, akinek majd el kell takarítani a romokat.
Persze néha a gyerekek nagyon segítőkészek. Például a mosdó kisikálásában, miközben ruhájuk már tiszta nedves mindenhol. Néha a söprés is megy, igaz ezt már két műanyag lapátom bánta, ezért az udvaron már van egy törhetetlen, alumínium darabunk.
Nem várom, hogy a gyerekek gyorsan felnőjenek, az így is megy, magától, de ezért néha van amikor magamban azt kívánom, bárcsak egy picit lennének nagyobbak, hogy jobban megértsék, talán meg is csinálják, azt amit kérek. Mindenesetre az a példa, amit látnak remélhetőleg ragadós lesz és megtérül a sok mosás- sikálás, rendrakás, szépítés, ötletelés.
Bár testvérem azzal biztat, hogy ne éljem bele magamat, hogy nagyobb korban ez jobban megy, utalva a fia által szobában hagyott mosnivalókra és más ínyencségekre. Bár azt is hozzáteszi, hogy a porszívózás azért már megy kis könyörgést követően.
Most már csak addig kell kibírni! Minden szülőnek sok kitartást kívánok hozzá!

2010. május 14., péntek

Szilvi öko hírlevele - több téma

Az ekcémával kapcsolatosan (és ez nem csak ekcémát érint, hanem egyéb allergiás, autoimmun betegségeket is) az a megjegyzésem az antalvali.com alapján (lásd korábbi ajánló), hogy valóban nem is gyógyítgatni kell a tüneteket, hanem sokkal hatásosabb a megelőzés. Bár találtam pár elég hatásos módszert a probléma kezelésére, mit sem érnek, ha újra és újra jelentkeznek, amiatt, hogy olyan anyagokat használunk mindennapjainkban, amelyek ezeket újra előhozzák. Szerencsére most ezt is tanulgatom és kezdek ráébredni, hogy mi minden felesleges a háztartásomban. És csodák csodája - valahol minden területen ott lyukadok ki, hogy vissza a természethez!

Miután mostanában a kozmetikumokkal foglalkoztam egy kicsit megint visszafordultam étkeink felé. Férjem megint begyűjtött egy jó kis könyvet "Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén" címűt. Ha valaki egy kis segítséget keres, hogy jobban megértse mai ételeink összetevőit, mindenképpen segítségére válik a könyv elolvasása. Van benne egy E-szám lista, a feltételezett hatásokkal, de bepillantást enged az élelmiszeripar "kulisszái mögé", szó esik "élelmiszereink kozmetikumai"-ról, illetve részletesen a "befolyásolás mesterei"-ről, mint például az aromák, színezékek, tartósítószerek, és így tovább.Ennek alapján már megint akadt feladat, beszerezni a most használtnál (nátrium-benzoát) némileg jobb tartósítószert, illetve zselésítő anyagot, és megint arra kell rájönni, hogy a mértékletesség az élet minden területén megfogadandó tanács és ez alól az evés sem kivétel:)
Még egy hozzáfűznivaló a természetes édesítőkhöz a könyv alapján, hogy ezek nem telítenek el , nem késztet magas inzulintermelésre (ugye pont ez a lényeg) ezzel szemben az ember szervezete mégis arra készül, hogy most egy energialöketet kap. Így aztán hiába hosszabb esetleg a felszívódás, az éhségérzet, vagy nassolni vágyás megmaradhat. Persze, ha ennek tudatában vagyunk, saját magunkra is könnyebb figyelni, nehogy beleessünk ebbe a csapdába.

Utolsó gondolatnak az jutott megint eszembe, hogy mennyire igaz, a mondás, hogy "Jó pap, holtig tanul". Az ugye természetes, hogy gyermekeink az iskolákban megtanulják a számokat, a biológiát, anyanyelvünket és folytathatnám a sort. De lassan bele kellene venni a tananyagba azt a sok mindent, amelyet mi most felnőtt fejjel próbálunk megérteni, és amely legalább annyira alapvető tudás, ahhoz, hogy megértsük mai világunk, egészségünk, életmódunk, "fejlődésünk" rejtelmeit.

Látszik, hogy esős az idő, mert nem érek rá annyit kertezni és így megint van idő írni!:))

2010. május 11., kedd

Gyógyszer fűben-fában

Itt az ideje gyűjteni, hiszen a tavasz és a nyár a legfőbb ideje annak, hogy beszerezzük a gyógyító füveket, virágokat!
Egy-két éve kezdtem el foglalkozni azzal, hogy megismerjem gyógynövényeinket, amelyhez egy-két jó könyv és sok séta szükségeltetett.
Olyan régen elfeledtük azt, amit nagyanyáink tudtak, vagy vidéki idős nénik még ma is tudnak. Pedig a füvek, virágok, kérgek annyi mindent gyógyítanak, hogy talán gyógyszerekre nem is nagyon lenne szükségünk. Egy-egy gyógynövény szinte minden esetben számos betegségre ellenszer, ezért talán nem is ártana jobban megismernünk őket, hiszen sokszor saját kertünkben is nőnek, úgy hogy nem is tudunk róla. Aztán sok olyan növény van, amely például ehető.
A csalánból akár főzeléket is készíthetünk, a pitypang levelét kora tavasszal, tyúkhúrt salátaként is fogyaszthatjuk, de ehető a rózsa, ibolya, sarkantyúka, orgona. (Az E-misszió Egyesület erről egy gyerekeknek való foglalkoztatókönyvet is készített "Bio kiskertész" címmel, amelyet az ország egyes részein terjesztenek. Én is szerettem volna ha a mi ovinkba is jut, csak időhiány miatt megszakadt a felvett kapcsolat. Az lmv(lásd linkek között) oldalon letölthető volt, talán még most is az:))
A következő recepteket az Életharmónia Levelezőközösség tagjaként kaptam és adom tovább, hátha másnak is megtetszik:

"Kiváló nyákoldók, azt mondják...


Pitypangviráglekvár: HV.: 25 dkg pitypangvirág,
1,5 l víz, 2 narancs, a léhez literenként 75 dkg cukor, 1 citrom leve.
Mossuk meg és hámozás nélkül vágjuk kockára a narancsot. Mossuk és finom textílián szárítsuk meg a virágokat. A naranccsal együtt főzzük egy órán át a vízben. Passzírozzuk át. a léhez adjuk hozzá a cukrot és a citrom levét. Főzzük további 1 óráig. Kihűlés után tegyük üvegekbe.

Pitypangméz: HV.: 36 dkg virág, 1 kg cukor, 1 citrom leve, 1 l víz)
Bő egy óráig hervasszuk a napon a virágokat, mossuk meg és nyomkodjuk egy lábas aljába a vrágokat. Öntsünk rá 1 l forrásban lévő vizet. Forraljuk további 5 percig. A virágok kinyomkodása után gyűjtsük össze a főzőlevet. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet. Főzzük újabb 30 percig. Azonnal tegyük üvegekbe."

2010. május 8., szombat

Válasz Andrásnak

Kedves András!

Pontosan úgy van, ahogyan azt megjegyezted visszajelzésedben. Én is sokat kutakodtam az ügyben, hogy akkor most a csapvíz rossz vagy jó. Én kérdésemmel nem is foglaltam állást, inkább pont azt akartam mondani vele, hogy még ezzel is próbálnak minket megtéveszteni, "ügyet csinálni" belőle, ki tudja milyen hátsó szándékkal.
Az utolsó kérdésfelvetés is ezt feszegeti. Hogy mi az, amit elmondanak, mi az amit nem úgy mondanak el, ahogyan van, mi az amit titkolnak és mindezeket milyen érdekek mozgatják.
Tehát még ha nem is kellene elgondolkodnunk dolgokról, mások tesznek arról, hogy ez ne így legyen. Nem beszélve arról, hogy bizony közben sok embert sikerül megtéveszteni.
Mi is csapvizet iszunk KDF szűrővel:))

2010. május 6., csütörtök

Nyírfacukor

Köszönöm FöldlakóEmber hozzászólását a sztíviához! Valóban az ár a használat hosszúsága miatt már nem tűnik annyira ijesztőnek, főleg ha még azt is hozzávesszük, hogy közben nem rombolja, hanem építi egészségünket.Elvetettem a magokat, talán lesz belőlük valami!:)

A sztívia mellett a nyírfacukor lehet egy másik helyettesítője a répacukornak. Akár a sztíviának, ennek is számos előnye van a cukorral szemben, amelyek az alábbi link alatt olvashatóak. A paleolit étkezést folytatóknak különösen megfelel alacsony glikémiás indexe miatt.

http://www.neera.hu/xilitxylitol.php?gclid=COui_Nb7v6ECFZIs3godQ0SfAQ

2010. május 5., szerda

Harc az egész világgal szemben?!

Elgondolkodtam a minap és összegyűjtöttem magamban, hogy mai világunkban milyen veszélyek fenyegetnek, mire kellene odafigyelnünk. Ezek a kérdések szinte az egész életünket átfogják:
  • ártalmas -e a csapból folyó ivóvíz
  • egészségesek -e ételeink - permetezés, E-számok, génmanipuláció, állatok injekciózása
  • mérgezőek -e a kozmetikumaik, mindennapi használati szereink
  • betegebbek leszünk -e a gyógyszerektől
  • hogyan minimalizálhatjuk a környezetszennyezést
  • melyek azok az információk, melyet nem osztanak meg velünk, sőt eltitkolnak, vagy megpróbálnak vele minket félrevezetni
Mennyi mindenre használhatnánk azt az energiát, amelyet arra fordítunk, hogy mindezeket a dolgokat figyeljük, próbáljuk kikerülni, ami ellen úgy érezzük, meg kell küzdenünk.
Jó az internet , jó hogy vannak társak ötletekkel, jó hogy vannak, akik könyvekben is megírják az igazságot, filmeket készítenek róla - mégis nehéz így élni., amellett, hogy korunkban minden megvan mi szem-szájnak ingere. Hiába, a kényelemnek is megvan az ára!
Most legalább úgy érzem magamat, mint egy római hadvezér, mert annyi minden ellen fel kell vértezni magamat. Akár egy harcos katonának, akinek jól kell megválasztania eszközeit a csata megnyeréséhez.Ez az ellenség azonban még alattomosabban támad és így sokan észre sem veszik, hogy milyen veszély leselkedik rájuk.
Felvértezni magunkat pedig sok odafigyeléssel és a hasznos tudás megszerzésével tudjuk.
Remélem ehhez segítséget nyújt ez az oldal is!

2010. május 3., hétfő

Sztívia

Már korábban is hallottam erről a növényről, amely egy természetes édesítőszer és amelynek számos előnye van a cukorral szemben:
  • nem okoz fogszuvasodást
  • kalóriatartalma nulla
  • cukorbetegek is fogyaszthatják
  • gombaölő hatású
  • édes ízéért felelős anyaga nem bomlik le főzés, sütés közben
  • sebekre, bőrbetegségekre, ekcémára is jó
  • stb.
Én éppen most fogok beszerezni növény magokat, remélem lesz is belőlük valami:)

Természetesen a neten rákeresve még számos információ található. Most csak egyet idéznék, amely egy elgondolkodtató olvasmány, hogy miért is nem ismertük, használhattuk mi ezt előbb:
http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=1264
Még egy oldal a jótékony hatásokról és az ártalmatlanságról:
http://www.macosz.hu/stevia.html

Egészséges reggelik - gyerekeknek is:)


Bizonyára sok háziasszonynak okoz fejtörést az ebéd kitalálása mellett a tartalmas reggeli elkészítése. Igazából a munkás élet nem nagyon kedvez, hogy egészséges dolgokat együnk, mivel azok elkészítése kicsit több időt vesz igénybe, mint beledobni egy zsemlébe két szelet párizsit, illetve esetleg "szagos"-nak minősülnek.
Mi igazából nem eszünk semmilyen konzerv, illetve felvágott jellegű dolgot és egyéb hús??készítményeket. Régebben ettem ilyesmit, de amióta régóta nem ettem és újra megkóstoltam, hát bizony nagyon furcsának éreztem az ízét, mikor pedig kicsit állnak, akkor meg az állagukat is.
Szerencsére most itthon vagyok kisebbik fiammal, így maximum az ő nyafogása hátráltat csak kissé a reggelikészítés műveletében. No de, lássuk, miket is eszünk (4 személyre):


padlizsánkrém - 2 db közepes, vagy egy nagy padlizsánt egy mélyebb serpenyőbe teszek, kevés olíva olajat és vizet öntök rá, illetve fokhagymát és lefedve megpárolom. Nyáron még paprikát is teszek bele, ha megpuhult nagyon kevés sóval, fehér borssal ízesítem. Előző nap érdemes elkészíteni, hogy másnap a sok éhes azonnal ehessen:))

avókádókrém - 2 db közepes (akkor jó ha puha, de utánérő!), vagy egy nagy avokádót megtisztítok, villával összetöröm, nagyon kevés sóval, fehér borssal ízesítem, meg egy pici citrom is mehet bele, hogy ne barnuljon be. Ha nem a gyerekeknek csinálom akkor apróra vágott hagymát is teszek hozzá, és már ehetjük is:)

tonhal és szardínia - Persze sajnos ez dolgozóknak ez csak hétvégén jó, mert fogmosás sem mossa el a leheletét, ezért sajnos csak Omega3 formában ehetik munkanapokon (Hát ez nagy különbség!). Ennek ellenére talán sokan elfelejtjük beiktatni a reggelik közé, pedig nagyon egészséges és ha valaki így nem szereti, kipróbálhatja villával összetörve, vajjal elkeverve.

döfis kenyér - Nagyobbik fiam kedvence, a név onnan származik, hogy mivel nagyon rossz evő, férjem azt mondta neki, mikor végre megette, hogy "Ez már döfi!". Azóta ráragadt a név erre a hol hidegen, hol melegszendvicsként, néha reggelinek, néha vacsorának felszolgált ételnek.
Alapvető hozzávalók pedig - finom házi kolbász, sajt (néha ez is házi:)
Változó tényezők - kenyér kenéséhez vaj, tejföl vagy zsír, tetejére apróra vágott fokhagyma vagy hagyma, illetve savanyú káposzta, nyers csicsóka, répa vagy cékla, jégcsapretek szelve vagy reszelve
Ez utóbbiakat, ha többet készítesz belőle (így csak egyszer kell elmosni az aprító gépet) jól zárható dobozkába a hűtőbe lehet tenni és egész héten csemegézni.
Trükk: Sajnos nagyobbik fiam nem mindig akarja megenni a zöldségeket (meg mást sem:(, de erre jó, hogy ráolvasztjuk a sajtot, mert így néha nem veszi észre és nem is annyira erős pl. a hagyma, fokhagyma íze.

Jó hír, hogy a tojás és igazi húsok még a paleolit táplálkozás szerint is egészségesek!:)))
főtt tojás- most jutott eszembe, hogy mivel egyik gyerekem sem eszi meg felszelve, összetörve, vajjal, fűszerrel , pl metélőhagymával fogom elkészíteni. Próba cseresznye:))
Természetesen a bundás kenyér vagy a szalonnás, hagymás, kolbászos, vagy házi sonkás rántotta a vasárnapi sikermenü.

Jaaj majdnem elfelejtettem fiam kedvencét, a tejbegrízt, melyet nem grízzel készítek hanem zabkorpával, ugyanúgy mintha grízzel csinálnám, (pl. DM-ben beszerezhető) , de így nem csak eltelít, hanem rosttartalma is van, és csak fele víz fele tejjel ugyancsak paleolit táplálkozás jegyében, amelyet legalább közelíteni próbálunk!

Jó étvágyat!