Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. április 24., szombat

Válasz Gabinak

Kedves Gabi!
Bocsi, hogy itt írok, de nem tudom még mindig kezelni a megjegyzéseket:(
Köszönöm a bionapozókkal kapcsolatos információkat! Nagyon szomorú vagyok, hogy mire rátaláltam a jónak tűnő megoldásokra azok valójában el is tűntek:( Ha tudsz valami mást javasolni, kérlek írd meg!
Előre is köszi!
Köszönöm a mosogatógépes tippet, amelyre az ecetet javasoltad öblítőnek! Nem is tudom miért nem jutott ez eszembe, hiszen másra használom az ecetet.
Üdv, és remélem még sok mindenhez lesz ötleted és információd!

2010. április 15., csütörtök

Mindent rá pizza és húsvét utáni, sonkás rakott krumpli - némi előzménnyel:))

A receptek kapcsán eszembe jutott férjemmel kapcsolatban pár dolog, aki sokáig kollégistaként élte világát. Ennek aztán az volt a kényszere, hogy magának kellett főznie, na mármost nála minden recept így kezdődött: végy kolbászt, sonkát vagy szalonnát, hagymát, tejfölt, vegyes zöldséget és még rakd hozzá azt, amit éppen találsz. Már csak nevettem, mikor minden alkalommal, kezdte előszedni a szokásos hozzávalókat, akkor is ha akár szendvicsről vagy főételről volt szó.
Persze ez abból is fakadt, hogy ezeket az alapanyagokat főleg otthonról tudta hozni, melyet a saját gazdaságukban termeltek és termelnek a mai napig a szülei. Nagy szerencsénkre:))
Mert ugye a kollégiumi élet szépsége a saját magának főző - már, ha egyáltalán hajlandó rá, - diák, aki általában elég szűkös keretek közé van szorítva és csak a hasa motiváltsága dönti el, hogy mennyire veti bele magát a tevékenységbe.
Egy másik kép villan be, amely már közös életünkben történt. Leírom, hogy neki milyen egy krumplis tészta, amelyet én otthon csak tejföllel ettem és megint megnevettet, amikor látom férjuram mi minden kiegészítőt használ. A tejfölre jön egy kis hagyma vagy fokhagyma, egy kis kolbász, vagy sonka, sajt, ha van itthon valami csíra, akkor az is, ha van felbontva halkonzerv, akkor pedig az is mehet rá. Ez persze a túrós tésztánál is így megy, meg egyéb tésztáknál, vagy éppen a bundás kenyérnél.
Mikor pedig nevetve, nagy szemekkel bámulok rá, hogy mit is csinál ártatlanul azt mondja "Ezt most érzem, hogy így kívánja a szervezetem" vagy azt, hogy "Fő a változatos táplálkozás!". (Nekem is, csak nem egyszerre:)) Persze ő könnyen beszél 180 körüli magasságával és hatvanhárom kilójával!
Na de lássuk a receptet!

Mindent rá pizza

Aztán szép lassan kezdtem én is rászokni néhány ilyen kiegészítő rakosgatásra. Ennek eredménye lett a mai pizza is, melynek sajnos nem én sütöttem a tésztáját, de majd ha sok időm lesz ..... (A barátnőm szerint is kb. 10-15 év múlva).
A hangsúly így inkább a paradicsomos alapra felhasznált dolgokon van:

- reggelire sütött hagyma és paprika maradék
- sült csirkecomb maradék (amit a gyerekek ilyen formában nem akarnak már megenni)apróra darabolva és rászórva
- becenevén olibogyó (mert ezt hál' Istennek mindenki megeszi)
- a csirkecomb mellé párolt vegyes zöldség, amelyet úgy látszik senki sem talált meg a hűtő felső polcán, mert nem fogyott:)
- még egy kis ketchup
- még egy kis sajt

Sajnos kisebbik fiam, bár azt jelezte, hogy meg fogja enni, ezt most elutasította, szóval leginkább megint csak a fejem főhet.
Pedig ő még jó evőnek számít a nagyobikkal szemben, akit egyszerűen csak "Főfinnyának " neveztem el, amelyen maga is jókat derült. Bár ő talán ezt meg fogja enni: ugyan lehet, hogy egy kis plusz "körítéssel", amely rábeszélést jelent:)

A másik recept - húsvét utáni , sonkás rakott krumpli

Valami hasonló indíttatásból, maradékfelhasználós ételnek készült. Máskor tejfölös-sonkás tésztát szoktam készíteni, sajnos nem olyan gyúrt tésztából, mint amilyet nagymamám szokott. Nagy lapokat gyúrt, tortaszerűen rétegezte és a végén jól megsütötte a sütőben.

- húsvéti főtt tojások, amelyek csak természetes színezéssel lettek főzve
- húsvéti, igazi paraszt sonka
- a többi a megszokott összetevő (krumpli, tejföl)
Annyi volt még a trükk, hogy a sonka zsíros részét a tetejére raktam, ami ropogósra sült.

A tudatos fogyasztás jegyében, ezekkel a trükkökkel elkerülhető, hogy ránk maradjanak az ételek és ki kelljen esetleg dobni.
Remélem a sok körítés sem zavar majd senkit:)



Új, rendszeres olvasómnak és régebbieknek

Minden olvasómtól előre is elnézést kérek, de mostanában nagyon kevés időm jut a blog írására. Pedig a fejem tele van ötletekkel, de a gyerekek felváltva betegeskednek, aztán meg jött a kertészkedés ezerrel - amíg jó idő volt-:(. Bár a mostani írás is az esőnek köszönhető:))

Örömmel vettem észre új olvasóim között Anitát, akiről sajnos nem sikerült megtudnom információkat, így nem tudom milyen témák érdeklik leginkább, bár az általad olvasottak alapján a gyerekek, gyereknevelés, gyerekjátékok. Majd fel is veszem a listámba az egyik blogot:)
Szóval most aztán még jobban össze kell szednem magam, hogy legyen miért olvasni az oldalt:))

Szeretnék most Hajninak kedvezni a következő, gyors étel leírással (Bocsi, hogy nem reagáltam , arra, amit írtál, de nem tudtam, hogy kell kezelni a megjegyzést, de így utólag nagyon szívesen tettem kedvedre az írással!)

Tarának pedig ezúton üzenem, hogy a mai napig mindig eszembe jut az a bejegyzése, amely arra tanít, hogy nem szabad az árral szemben menni és megerőszakolni az eseményeket, sorsunkat. Nagyon sokszor igaz, hogy a várakozás, a nem elsietése a dolgoknak valami sokkal jobb eredményt hoz, vagy olyan dolgok maguktól, vagy kis erőfeszítésekkel oldódnak meg, melyek korábban gondot okoztak.

Erzsiéknek meg üzenem, hogy nagyon ránk férne már a személyes csevegés!

2010. április 9., péntek

Naturkozmetikumok napozáshoz - eltűnnek???

Először is a napozással kapcsolatosan most olvastam egy cikket, méghozzá azt, hogy a naptejek gátolják a D-vitamin képzést. (http://jomtom.hu/d-vitamin_mitoszok_tenyek_statisztikak.html)
Máshol pedig azt, hogy a napi D-vitaminunkat fél óra napon levéssel
megszerezhetjük.(na persze ezt sem a nem ajánlott reggel tíz és délután négy óra között)
Amennyiben ezek
figyelembevételével tartózkodunk napon, nem is kellene napozószert használnunk, mert akkor vitaminkészletünk is feltöltve és leégni sem fogunk.
Persze ez elég nehezen tartható be. Aki a munkában ül reggeltől estig, annak a vitamin fog hiányozni. Akinek pedig a napon van dolga, annak meg túl sok lesz a jóból. Például, mint én a gyerekekkel, akinek elég nehéz megmagyarázni, hogy most nem szabad a napon lenni és ne szaladgálj, hogy legalább a napernyő megvédjen. Ez esetben pedig védekezni kellene valahogy úgy, hogy minél kevesebb mérget kenjünk magunkra.
Ennek tükrében kezdtem el keresgélni a naturkozmetikumok között.
Korábbi, napozáshoz kapcsolódó bejegyzésem óta viszont az a rossz tapasztalat ért, hogy mire kiválasztottam a megfelelő bionapozót (pontosan egy Lavera terméket), addigra közölte a forgalmazó cég, hogy megszűnik a termék.Tovább kutakodtam az ügyben és az alábbi oldalon, egy cikk keretes megjegyzéseként az alábbi megdöbbentő hírt olvastam.

http://www.noilapozo.hu/20090523/a_kemiai_es_a_fizikai_naptejek_kozti_kulonbseg


"Nagyon úgy néz ki, hogy a Dr. Hauschka és a Weleda naptejei mellett számos más bionapozószert 2009-ben lehet utoljára megvásárolni. Az Európai Bizottság új ajánlása szerint ugyanis nem elég, ha a naptejeket a korábban megszokott ausztrál szabályozás szerint készítik el, ami minimum 90 százalékos fényvédő hatást jelent a káros UVA-sugarak ellen. A mostani előírás szerint a termékeket úgy kellene előállítani, hogy naptejeknek biztosítani kell az UVA-sugárzás elleni védelemhez viszonyított, minimálisan 1 : 3 arányú UVB-sugárzás elleni védelmet is. Ezzel még egyáltalán nincs baj, viszont ezt az eredményt csak kémiai vegyületekkel lehet elérni, és ez egy natúr- vagy biokozmetikum esetében megengedhetetlen. Ezért a fent említett két cég tiltakozása jeléül kivonja a forgalomból a napozószereit, egészen addig, amíg a bizottság nem készít egy új, liberálisabb ajánlást. A helyzet úgy áll, hogy a Lavera az egyetlen olyan márka, amely átment a rostán, és az általa gyártott termékek kaphatóak lesznek, bár a legmagasabb faktorszámú naptej 20-as lesz a korábbi 30-as helyett."


Talán az Ilcsi néni féle paradicsomos napozót még be tudom szerezni, de arra pedig ügyelni kell, hogy hűtőben legyen, csak sajnos sokszor úton-útfélen kell a gyerekeket kenni, így jobban örültem volna más megoldásnak.
Lehet, hogy még próbálkozom, hátha van még valahol készleten más napozó.
Jó lenne ha tényleg születne valami más ajánlás, mert azért én ezekben a napozókban még akkor is jobban bízom, ha az említett arány nincs meg.

2010. április 2., péntek

Mosogatógépbe mosódió - kipróbálva

Korábban én is a reklámokban hirdetett tablettákat használtam a mosogatógépbe, de olvastam, hogy a mosódiót az evőeszköz tartóba téve ugyanolyan eredmény érhető el, Kipróbáltam. Működik. Mindenkinek ajánlom.
Egyébként volt olyan eset is, mikor rosszul csuktam be a mosószer adagoló ajtaját és így csak meleg vízzel mosogatott a gép. Az eredmény ugyanolyan lett, mintha lett volna benne mosogatószer.
Szóval ezt is megspórolhatjuk, és még környezetünkön is segítünk közben, de azért ha biztosra akarunk menni a mosódió alkalmazható:)