Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Az internet világok egész tárát nyithatja meg előttünk, olyan emberek, gondolatok és információk megismerését, amelyekkel enélkül talán sohasem találkoznánk. Az információ pedig hatalom, annak jó célokra történő felhasználására törekszem ezen blogban is. Az én világom is folyamatosan alakul, de alapvetően olyan értékek felismerését, megóvását tűztem ki célul, melyek mások számára is hasznosak lehetnek, illetve ezeket az információkat keresem másoknál is.

2010. január 31., vasárnap

Davos

Híradó - Davosban összeültek, hogy megvitassák az elkövetkező válságok megelőzésének tervét.
Miért, csak nem azt akarják mondani, hogy lesz másik válság? Uggyan!
És vajon mi volt a megoldási javaslat? Na mi?
Hát a bankrendszer megtámogatása. Naná!
(Ugye az senkinek "nem jut ilyenkor eszébe", hogy támogassák nagyobb mértékben pl. a megújuló erőforrások iparágát.)
Persze, bocs! Majd elfelejtettem, hogy itt nem ám mindenki érdekéről van szó!
Szegény tüntetők! Mit is akartak egy páran? Igazságot? Egyenlőséget? A kizsákmányolás megszüntetését?
Erre sajnos még várni kell! Ha egyáltalán lesz ilyen.
Azért szép, hogy egyáltalán van, aki vállalja! Persze az is lehet, hogy mögöttük sok hasonlóan gondolkodó van, csak ezt nem látják, illetve bizonyára nem is akarják látni.

2010. január 30., szombat

Zöld blogháló! - Igeeen!

Egy nagyszerű kezdeményezésre talált rá férjem Jand blogjában. Ez arról szól, hogy valahogy egybe kellene gyűjteni a blogos zöldeket. Kérlek, olvassátok el javaslatait az oldalán!

Én is pont azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne kapcsolatokat kialakítani másokkal. A blog keresőben a környezetvédelem és hasonló címszavakra is elég sok blogost találtam. Őket is meg lehetne szólítani, azon kívül, hogy itt-ott más keresésből adódóan is ráakadok zöld oldalakra.
Mivel kommunikációt tanultam rögtön nekem is errefelé kezdett pörögni az agyam és kerestem a hozzám hasonló oldalakat, de még időbe telik, mire mindenkiébe kicsit belekukkolok és fel is teszem őket. Jand is összegyűjtött jó pár embert.

Szükséges lenne arra is, hogy a fiatalok, akiknek nem csak a jövőjükről van szó, hanem az élhatő jövőjükről, többet tudjanak az okokról, lássák, hogy miért is fontos beszélni ezekről a témákról, miért és hogyan kellene cselekedni.
Oktatás szálon is fel lehetne venni valakivel a kapcsolatot. (Az Info Rádióban hallottam, hogy kérnek pénzt az oktatásban történő szélesebb körű tájékoztatásra ez ügyben, kérdés, hogy kapnak -e.)
Arra is gondoltam, hogy a környezetvédő szervezetekkel is lehetne valamiféle kapcsolatot kiépíteni.
Továbbá lehetne nem gép mögötti akciókat szervezni. Most nem jut eszembe mi a megnevezése azoknak az interneten szervezett "légyott"-oknak, melyre összegyűlnek az emberek és közösen csinálnak valamit. (pl. volt már párnacsata). Miért ne lehetne egy egy perces zöld összejövés, ha elég embert lehet összeszervezni. Mondjuk mindenki felmutatna egy zöld lapot, amire az van pl. írva, hogy "Otthonunk"- utalva a filmre. (Lásd filmajánló - Home), vagy egy zöld lapra fehér betűkkel legyen mindenkinek felírva a saját blog neve.
A lényeg az, hogy ennek, ha elég ember jön össze elég jó hírértéke van a médiában is és így még több embert lehetne megszólítani.

Azért tartom fontosnak, hogy legyen kapcsolat a zöldek között, mert egymástól sok ötletet elleshetünk és mi is jó tippeket adhatunk másoknak, illetve kialakulhat egy közösség, amely hatékonyabban léphet fel azért, amit képvisel.
Olvasóimhoz címszó alatt is írtam, hogy tényleg az a jó, ha minél többször akadnak ránk mások és ez nem öncélú, hanem azért, hogy vegyék komolyan a témát, vagy legalább kezdjenek el érdeklődni iránta.

Hiszen bármit teszünk ezen a világon, a legalapvetőbb dolog létünk fenntartása, a zöld ügy pedig erre hivatott felhívni a figyelmet.

2010. január 28., csütörtök

Haiti - vegyes érzelmek

Földrengések, árvizek, szárazság, meleg- és hideg rekordok. Az egyensúlyából kibillentett rendszer jelzései. Halottak, sebesültek, menekültek. Éhezés, járványok.

Sokan megmozdulnak segíteni, még a mi kicsiny országunkból is. Felhívások érkeznek segélyekre, egy idegen ország, idegen embereinek.
Vegyesek az érzelmeim. Mert mi van a sok itthon szenvedővel? Vajon értük is megmozdulnak e az emberek? Vagy csak egy nagy katasztrófa indítja meg annyira az embereket, hogy cselekedjenek, adakozzanak?

Aztán nézem a képeket. Zsúfolt menekülttáborok, nélkülözés, árva gyerekek. Mégis jó, hogy segítünk! Hogy mások is segítenek! Mert mi lenne enélkül velük? Ők is emberek, szenvedők, nagy szükségben. És sokan.

Aztán megint csak düh. Hol van az állam támogatása? Akár itthon is? Miért van, hogy oly sokszor az egyes magán emberek jótékonyságára kell hagyatkozni?

Lehet, hogy pont ez a tragédia nem függ össze az ember romboló tevékenységével, de sok másik igen! Ezek jutnak most eszembe, hiszen ott is számtalan hasonló sorsú ember él, vegetál, haldoklik.
Mi sokan, kicsik, kicsit nagyobbak olyan károkat próbálunk orvosolni , melyeket a világot behálózó nagyok okoznak. (gondolok itt például az olajcégek által tönkretett afrikai országokra) Megszólal - e a lelkiismeretük? Vajon, egyáltalán fogalalkoznak -e ezekkel a dolgokkal?
Ugyan néha tetszeleghetnek nagylelkűségükkel, mialatt tudják, hogy ők azok, akik mindezt okozzák.

Kérdések, amelyek csak költőiek, de amelyek továbbra is, mégis, kérdések maradnak.

Nem tudom hova tenni....

Ma a "Helyi Téma" nevezetű újságban olvastam egy cikket, amelyben két magyar kutató egy az egyben megkérdőjelezi a globális felmelegedést. Pontosabban úgy fogalmaz az egyikük, hogy az elmélet egy "tarthatatlan hazugság" és célja az újabb adók kivetése és az energiaár emelése.
Na most, szegény hétköznapi emberke vajon most mit gondoljon. Talán el is hiszi, hogy a sok más érv ellenére ez igaz.
Én nem vagyok szakember. NASA kutató sem voltam és nem is leszek (ahogyan az egyik idézett az volt).
De könyörgöm!
Letagadja valaki, hogy a sarkvidékek és gleccserek jege rohamosan olvad? Dokumentumfilmek szólnak arról, hogy milyen felgyorsult mértékben megy mindez végbe.
Letagadják, hogy van elsivatagosodás? Hogy a tengerek áramlatainak és a levegő hőfokának nincs köze az egyre többször és egyre hevesebben ismétlődő hurrikánokhoz, esőzésekhez?

Állítólag mindezt, miután Földünkön működik a leghatékonyabb üvegház, ezért "a rendszer optimális hűlését fogja beállítani". /Sajnos azt nem említik, hogy ez mikor következik be, meddig is kell erre várnunk./

Jó, jó! Higgyük el! De akkor miért is van sarkolvadás, elsivatagosodás, vízszintemelkedés, szélsőséges időjárás????
Nem tudom a cikket hova tenni. Mi lehet ennek a célja?
Az emberek megzavarása? Elbizonytalanítása? Politika ellen hangolása?

A másik oldalon, akik nem ezen a véleményen vannak, azok is komoly szakemberek, vagy nem?
Elég egyoldalúnak tűnik a cikk. Vajon az újságíró a másik felet is meghallgatta?

Minden esetre én azt mondom, hogy jobb félni, mint megijedni és azzal sem okozhatunk rosszat, ha bármit is teszünk környezetünk érdekében.
Szerintem ezt már végképp nem lehet megkérdőjelezni!
Sajnos ez a cikk nem ezt sugallja:(

2010. január 23., szombat

Mit tesz a mi családunk, hogy óvjuk Földünket


Egy kis felsorolást állítottam össze, hátha másoknak is ad ötletet:
  • esővíztároló használata
  • kerti komposztáló használata (minden szerves konyhai hulladékot, levelet, rothadó gyümölcsöt)
  • kerti zuhanytartályt használunk a gyerekek nyári pancsolásához
  • szelektív szemétgyűjtés
  • figyelünk a víz és villany használatára (például, mikor gyerekeimnek rendszeresen forraltam a cumijait, cumisüvegeket a vizet virágaim locsolására használtam)
  • a számítógép napelemre van kötve (így a blogolás is energiatakarékos:))
  • próbáljuk vásárlásainkat előre tervezni, fölösleges dolgokat nem megvenni
  • sok mindent használtan veszünk, amire nincs szükségünk másoknak adjuk
  • nem mosogatunk folyó vízben
  • öko- vagy hagyományos háztartási tisztítást alkalmazunk (pl. mosódió, ecet, citrom)
  • igyekszünk ételt nem kidobni (bár a gyerekek mellett ez elég nehéz, de a maradék jó a házi kedvencnek, vagy a szomszédénak, de van egy kedves ismerősöm, aki elviszi a hajléktalanoknak)
  • ha valami megoldandó dolog van a ház körül, akkor először megnézzük az itthon található anyagokat és kreatívan sok mindent meg is tudunk oldani, anélkül, hogy vennénk valamit
  • elhasználódott dolgokat megjavítjuk
  • nem használunk vegyszereket a kertben (az eszközökről a Kert részben írok majd)
  • télen nem sózunk (nagyon sok helyettesítő létezik: homok, faforgács, hamu)

Amit az oldalról mondani szertnék


Oldalamat nem rég kezdtem el írni és egyre több gondolatom és ötletem kerekedik, amelyeket meg szeretnék osztani. Ehhez azonban idő kell és ebből most a két gyerkőc mellett nincs sok.
Ennek ellenére, "Beköszönő" ígéretemhez híven, próbálom minél több, érdekes tartalommal megtölteni az oldalt.

Az írás mellett igyekszem más oldalakat megkeresni és olvasni, amelyek hasonló témában íródnak. Sajnos ehhez is idő kell. Azt viszont már most látom, hogy mások is írtak olyan témáról, hasonló dolgokat, amelyről én is. Ezért elnézést, ha sok a redundancia más oldalakkal összevetve az enyémet. Próbálok majd többet olvasni és egy-egy témánál hivatkozni a másoknál talált hasznos, jól leírt tartalmakra, remélem, ezért nem neheztel majd rám senki.

Írni viszont azért írnék ugyanarról a témáról, mert:
  • minél több oldalon olvasnak az emberek egy témáról , annál inkább felkeltheti kíváncsiságukat (ha egy ember mond valamit, lehet, hogy nem is figyelnek rá, ha kettő, akkor elgondolkodnak rajta, ha három , akkor talán el is hiszik, amit mondani akar)
  • ugyanarról a témáról azért biztosan lesznek új aspektusok, információk, mellyel gazdagíthatjuk a másik elképzeléseit
  • lehet, hogy amíg az egyik oldalra rátalálnak, addig a másikra nem, így nagyobb az esély, hogy többször leírt témákat többen megtalálják

2010. január 21., csütörtök

„Ha ez a könyv sci-fi lenne, lehetséges, hogy nemsokára ünnepelt, népszerű író lennék. Még a kritikusok is dicsérnék a szárnyaló fantáziámat. Az a probléma, hogy ez itt a valóság.” – Dr. Lenkei Gábor

A könyv válaszokat tartalmaz. Válaszokat olyan kérdésekre, amelyeket egy orvos tett fel önmagának, mert nem értette, miért nem tud gyógyítani az orvostudomány.

A cenzúra azt jelenti: „gondolat-rendőrség”. Azt jelenti, hogy valakik eldöntik, megszabják, miről tudhatunk és minek kell ismeretlennek maradnia számunkra.

  • Cenzúrázva lenne az egészség?
  • Eltitkolnának előlünk létfontosságú tudományos felfedezéseket?
  • Valakik azt szeretnék, hogy ne legyünk teljesen egészségesek?
  • Az orrunknál fogva vezetnek minket?

A válaszokat megismerheti a könyvből. Egy üzletember így nyilatkozott róla:

„Ez a könyv olyannyira veszélyes, hogy fegyverviselési engedély kell hozzá.” – B. G.

Köhögésre - szirup és tea fűszerből

Babérleveles szirup

2 dl víz
2 dl cukor
12 db babérlevél

Ezt fel kell forralni és egy éjszakán át hűlni hagyni, aztán üvegbe leszűrve, hideg helyen tárolni.

Kakukkfű tea

Korábban a kakukkfüvet csak hal- és hús ételek ízesítésére használtam, de teaként ez is hatásos köhögés ellen. Mondjuk elég intenzív íze van, ezért én csak kis mennyiségben, keverve szoktam használni bodzával és hárssal.

Herbáriás leírása
"Felső légúti gyulladások esetén oldja a hörgők görcsét, köptető, és antibakteriális hatású.Külsőleg reumás fájdalmaknál alkalmazható"

Tippek a tudatos fogyasztásra - vásárlás

Földünk védelme ott kezdődik, hogy meggondoljuk fogyasztási szokásainkat.

Tudom, hogy a reklámok, illetve a boltok teli polcai között néha nehéz megállni, hogy ne gondoljuk azt, hogy "ez ugyan nem létszükség, de olyan szép" vagy "jaj, ez most akciós, ezt most meg kell vennem".

Sajnos néha én is elcsábulok, de tippem az, hogy

  • mindig írjunk bevásárló listát, ez segít, hogy céltudatosabban és időt spórolva vásároljunk és kevesebbszer menjünk vásárolni, így kevesebb a csábulási lehetőség
  • ne vegyünk olyan nagy tételben valamit, hogy aztán otthon járjon le a szavatossága és ki kelljen dobni
  • ne dőljünk be mindig az akciónak hirdetett dolgoknak, lehet, hogy nem is annyira akciós az az ár
  • ne vegyünk meg valamit csak azért, mert akciós, viszont igazából nincs rá szükségünk
  • próbáljunk olyan dolgokat venni, melyek időtállóak (anyagukban, kivitelezésükben), illetve energiatakarékosak
  • a még működő, funkciójukat betöltő dolgainkat ne cseréljük le csak azért, mert valami szebben néz ki, nagyobb, esetleg olyan fejlesztésnél lehet ez indokolt, amennyiben feltétlenül szükségünk van egy új funkcióra
  • próbáljunk környezetkímélő termékeket venni (erről már írtam korábban)
  • ne a vásárlás legyen a vasárnapi családi program, hanem inkább egy jó kirándulás
  • támogassuk a helyi termelőket azzal, hogy náluk vásárolunk, illetve próbáljunk magyar terméket venni (persze tudom, az ár lehet, hogy magasabb lehet)
Itt azt a megjegyzést kell hogy tegyem, hogy nem fér a fejembe, hogy a messzi külföldről szállított áruk, hogy a csudában tudnak ennyivel olcsóbbak lenni, mint a hazaiak, hiszen ott a magasabb szállítási költség. Ugye ez nem logikus. Felveti a kérdést, hogy vajon szerencsétlenek, akik ezt termelték, gyártották vajon milyen fizetést kapnak munkájukért? Persze meg a jó kis tömegtermelésben az áruk minősége is olyan, amilyen.
Jut eszembe. Múltkor vettem szotyit és találjátok ki, hogy honnan származott? Igen, onnan, a nagy Kínából. Jobban örültem volna valami magyarnak:( Mert sok mindent megszoktam , hogy onnan jön, de hogy ez is?!

Spóroljunk!Ne költekezzünk túl!

Tudom a mai világunkban ez sem divat. Sőt! Arra buzdítanak, hogy akkor is fogyasszunk, ha nincs miből.
A hazai ( és külföldi) hitelválság teljesen előrelátható volt, csak sokan erre nem figyeltek. Vagyis senki nem hívta fel erre a figyelmet! Mert persze ez sem volt igazán érdekük:((
Nos ezért kell nekünk cselekedni és nem a politikára, kormányra, világkonferenciákra várni!

Spóroljunk
  • azzal, hogy egy lyuk miatt nem dobunk ki egy zoknit
  • hogy a gyerekek elszakadt könyvét megragasztjuk
  • hogy a kinőtt gyerekholmikat továbbadjuk, eladjuk
  • többször vettem a hálón használt ruhát, könyveket, gyerekjátékot potom árért és jó minőségben
  • feleslegessé vált holmiainkat vigyük el a gyűjtőkbe, vagy el is adhatjuk őket
  • éljünk szerényebben, ne csak az anyagi dolgok határozzák meg létünket (találjunk magunknak megfelelő célokat)
  • a gyerekekkel játszhatunk sok olyan játékot, mely nem kerül őrült összegbe, mégis mindig érdekesek, mint a például a buborékfúvás, árnyjáték /megint ajánlom figyelmetekbe a Consuming kids című filmet!/, illetve , amelyet már írtam, hogy milyen egyéb játékok találhatóak ki
  • a megfelelő táplálkozással nagyon jól lehet spórolni és még egészségesebbek is maradhatunk

Persze mindig minden szempontot nem tudunk figyelembe venni, sokszorpedig az alacsonyabb árú termék választása is kényszer, még akkor is, ha ez minőségileg rosszabb.

Tudom, hogy ezeket sokan már sokszor hallottátok. Talán már unalmas is. De tegyük fel a kérdést.
Mindig ennek megfelelően cselekszünk? Nem akarok lelkiismeret furdalást okozni, ez mindenkinek a maga dolga. De szerintem tartozunk magunknak ennyivel, gyerekeinknek, unokáinknak meg végképp!

2010. január 19., kedd

Küldetéstudat - Világháló- Emberháló- Mentőháló

"Vissza a természethez!"

Ez is lehetne blogom egyik mottója, mivel ennek szellemében írom, jól vagy kevésbé jól, ezt az oldalt.
Nem vagyok a környezetvédelemben és a hozzá kapcsolódó témákban képzett szakember, de nem is kell annak lennem, hogy lássam, tapasztaljam mindazt, ami rossz irányt vesz mai társadalmunkban. Erre próbálok megoldásokat, eszközöket találni és felhívni mások figyelmét is.

Férjem vidékről származik rokonságomon keresztül én is láttam, tapasztaltam a vidéki, sokkal természetközelibb világot. Ráadásul férjem környezettant tanult, így már két okból is nagyon közel áll hozzá a környezetvédelem témája. Ő az, aki jobban értve a számítógép világához felkutatja a megjelölt forrásokat, amelyekből sokat meríthetünk gondolkodásunk, életvitelünk kialakításában is.
Én jelenleg második fiammal vagyok itthon, előtte pénzügyi szektorban dolgoztam, tanulmányaim pedig a kommunikációs szakmához kötnek. Ezért én lettem az, aki úgy gondolta, hogy férjem kutakodásainak eredményeit közzé kell tennem, illetve az én irányaimat is bemutathatom (öko háztartás, egészség, gyereknevelés).

Különösen fontos ez két gyermekünk miatt, hiszen számunkra az ő jövőjük a legfontosabb.

Remélem egyre több dolgot tudok majd itt összegyűjteni, amolyan tudástárrá alakítani ezt az oldalt, hogy mindenki hasznos dolgokat tudhasson meg belőle. Ezért is írtam a "magamról" szóló részben leírt gondolatokat.
Nagyszerűnek tartom hogy eljutottunk hogy információt szerezhessünk és adhassunk, mégis ez legalább annyira szomorú is, hiszen ez is abból a rohamos fejlődésből táplálkozik, amely Földünket veszélyezteti.

Nem vagyok egy nagy aktivista, de úgy érzem, most már valamit tenni kell, hogy másokat is felrázzunk érdektelenségükből, nem figyelésükből, elutasításukból, legyintéseikből.
Meg kell értenünk, hogy össze kell fognunk! Nem pár embernek! Mindenkinek! Aki még élhető világot akar.
Tudom, hogy rengeteg ellenérv és ellenérdekelt van - köztük saját magunk is, a saját magunk igényeivel - de pont ezt kell leküzdenünk, e fölé kerekednünk. (Amint ezt írom, máris lemondtam egy-két dologról)
És még ez sem lesz elég! Mindenkit ösztönöznünk kell erre! És még ez sem elég!

Valószínűleg már el is késtünk! Lehet ezt nem elismerni, fanyalogni, félretekinteni a problémákról, de sajnos úgy érzem csak egyfajta világégés fogja meghozni az igazi ráeszmélést.


A probléma az, hogy hiába cselekszünk egyénileg addig, míg sok ember éhezik, fázik, szomjan hal, betegségektől szenved, fegyverek által hal meg és folytathatnám.
Az irányítók és profit hajhászok pedig tényleg csak akkor fogják feladni, mikor már nem takargathatják tovább, hogy nincs tovább. (ld. Burn Up/Lángoló föld filmajánló)

Azért kell informálódnunk és információt adnunk másoknak, hogy ők is elkezdjenek látni!
Sok információt így is próbálnak eltitkolni előttünk, mert amiről nincs szó az nincs is.
(Nézzétek meg a "Ki temette el az elektromos autót/Who killed the electronic car" című filmet!) ebben ez teljesen benne van.
Próbálnak minket megtéveszteni, port hinteni a szemünkbe.

Van, aki azt hiszi, hogy a pénz és hatalom majd megvédi, ami nagy tévedés. Hiszen mi is függünk egymástól, ugye? Itt olyan folyamatok indulnak be melynek mindannyian kárvallotjai lehetünk, jobb esetben.

Zdenek Miler a "Kisvakond álmodik" című meséje jut eszembe, melyben az ember kényszerűen visszatér őskori életéhez, amely szerintem egy teljesen lehetséges jövőkép. Persze a mese hőse is csak azt hiszi, hogy álmodik, aztán meg szépen valóra válik a rémálom.

Mióta tudjuk, hogy pusztítják az őserdőket, hogy kihalnak állatfajok? A sort pedig sokáig folytathatnám. Tettünk valamit ellene? Megijedtünk? Á dehogy! Persze sajnálkozunk, de mindaz olyan messze van, hogy minket, a mindennapjainkat nem érinti - mondhatnánk.
De igenis érinti!
Apránként, kicsi lépésekben, de egyre növekvő arányba tornyosul felénk, mint valami cseppenként növekvő viharfelhő, amely aztán mindent elsodor.
És megint felteszem a kérdést: Tettünk mi valamit ellene?
Sajnos azok, akik ténylegesen sokat tehetnénk, csak rövid távra tekintenek és láthatjuk, hogy ennek a teljes cselekvésképtelenség az eredménye. Ezért talán mégis valamiféle más, széleskörű, civil kezdeményezésnek kellene kialakulnia.

Amennyiben tudunk információkat és vannak eszközök a kezünkben, még ha korlátozottan is, úgy gondolom felelősekké válunk.
A világháló tulajdonsága, hogy sok embert képes összekötni és lehetővé teszi számos résztvevő összefogását a közös érdekek miatt.

Nem akarok szervezkedni, sok szervezethez lehet csatlakozni, de minél több helyen találkozik bizonyos információkkal az ember, annál inkább meggyőzhető dolgokról, illetve kerülnek események figyelme központjába. Ehhez szeretnék hozzájárulni lapommal.

A cél ez és a túlélés!:)

2010. január 18., hétfő

Érdekes kartondobozok

A múltkor már írtam, hogy a gyerekek számára mennyire érdekes tud lenni, ha dolgoknak más funkciót adunk. Mivel egy idő után minden játék unalmas lesz, férjemmel azt gondoltuk ki, mi lenne ha új dolgokat vonnánk be a játékba. Ezek cipős és nagyobb karton dobozok voltak. Nagyobbik fiam (4 és fél éves) teljesen fellelkesedett és minden más játékot (például bástyáknak pezsgős dugót) is felhasználtunk építőanyagnak. A képeket itt láthatjátok.
Aztán került két nagyobb kartondoboz, melyeket szájukkal egymás felé fordítottunk és ebből lett egy képzeletbeli autó. Rá is rajzoltuk a kormányt és műszereket. (Erről sajnos nincs kép). Néha mindkét gyerek beült vezetőnek, vagy az egyik utasnak, vagy nekiálltak be- és kirakodni a bontatlan pelenkás és törlőkendős csomagokat és játékokat. Úgy dolgoztak, hogy öröm volt nézni ahogy egészen belemelegedtek!
A kartonautó egy hónapig bírta, meg én is a leszűkült helyet, de addig is minden este jó időre lefoglalta őket.
Vehettünk volna jó drágán kész házikót, volt ugrálóvárunk, mely sajnos előbb-utóbb kilyukadt. A dobozokat viszont nem sajnáltuk, hiszen nem kerültek semmibe és aztán pedig elvittük a papírgyűjtőbe, ezzel újrahasznosítva őket.

2010. január 15., péntek

Lángoló föld - Burn Up

Lángoló föld

Burn Up, 2008

(Omar Madha)

A filmet nem rég valamelyik kereskedelmi csatorna vetítette .
Az alábbiakban olvashatjátok a film rövid leírását. De nem csak ajánlom a filmet, hanem szeretném kifejezni felháborodásomat. Hogy miért is? A tévés ajánlóban a film katasztrófafilmként volt kategorizálva, ezt onnan tudtam , hogy a film végeztével próbáltam adatokat keresni a filmről.
Akkor meg is találtam egy angol nyelvű oldalt, melyen azon információkat találtam, hogy a film ugyan elképzelt, de megalkotásánál rengeteg ténybeli adatra és megfigyelésre (például a bizottságok működését illetően) támaszkodik. Sajnos most hiába kerestem, nem találom az oldalt.
Én ugyan nem szeretek senkit sem minősíteni, de több oldalon is, az értékelők között olyan hozzászólások voltak, hogy a film unalmas, meg hogy nem is igazán katasztrófafilm. Egy bejegyzés volt arról, hogy talán elgondolkodtató.
Szerintem, és a film készítéséről olvasott információim alapján én bizony elég katasztrofálisnak tartom és nagyon- nagyon elgondolkodtatónak. A végkicsengés ugyanis az, hogy bár az erőforrások egyre fogynak és mindenki látja végső katasztrófát, nem teszik meg azt, hogy visszafogják a profithajhász termelést, mert akkor az emberek majd elkezdenek aggódni, netán pánikolni, és akkor majd nem költenek például felesleges dolgokra.
Szóval ne a próféta szóljon belőlem, de ez nem katasztrófafilm, ez majdem a VALÓSÁG!!!
Mindenkitől elnézést a heves hangvételért, de a közöny és beszűkült látókör ilyen mértékét egyszerűen nem tudtam szó nélkül hagyni.

Film rövid ismertetője:
Tom McConnell az Arrow olajvállalat újonnan kinevezett igazgatója. A férfi abban a hitben áll a cég élére, hogy tisztességes üzletemberként fog eljárni a vállalat ügyeiben, ám fokozatosan fény derül a sötét titkokra. Kiderül, hogy az Inuit nevű környezetvédő csoport a vállalat tevékenységét okolja a Föld nagymértékű klímaváltozásért. Az olajkitermeléssel ugyanis nagy mennyiségű metánt szabadítanak fel, amely rongálja az ózonréteget, ezzel elősegítve a globális felmelegedést. Ennek következményeként az északi és a déli jéghegyek elkezdenek felolvadni, melytől megemelkedik a tengerek vízszintje. Ez pedig rengeteg ember lakóhelyét és életét veszélyezteti.

Ma esti tévéfilm - Home


Ma este az m1 -en 21:30-kor láthatjátok az alábbi filmet:

Home - Otthonunk, a Föld (francia dokumentumf., 2009)

Manapság rengeteg tudományos írás és film foglalkozik azzal, hogy Földünk óriási bajban van. Yann Arthus-Bertrand filmje 50 ország példáján keresztül vázolja fel számunkra a kérdés fontosságát.

Aki lekéste volna a filmet, a YouTub-ról letölthető angol nyelven.

2010. január 14., csütörtök

Rooibos allergiára is!


Manapság elég ismert ez a dél-afrikai teaféleség, de én is csak most olvastam a Herbáció nevezetű, népigyógyászati receptmagazinban, hogy számos más jótékony hatása mellett allergiás tünetekre is használják, mint például a szénanátha, asztma és ekcéma. Bőrirritációk esetén a főzetet közvetlenül a sérült helyre teszik.
Én is rögtön kipróbáltam és úgy tapasztalom, hogy tényleg hat. Egyszerűen a kifőzött teafilterrel kenegetem át a kezem, igaz kicsit elszíneződik a bőr, de sebaj!

2010. január 13., szerda

Szeretnél te is száz évig élni?:)






Ha igen, akkor olvasd el az alábbi rövid ismertetőt! Én használom, főleg a kezemen állandóan kiújuló ekcéma kezelésére, így nem kell szteroidos krémet alkalmaznom, mely hosszabb használat után káros. Beszerzése a neten is lehetséges, én egy ismerőstől kaptam.

Forrás:http://www.freeweb.hu/morzsak/kristalygomba.html

A Kaukázus lakói ismerik a kristálygomba gyógyító hatását, a gyerekek is isszák mint a vizet és sokan a 110 éves kort is elérik. Ez a világ egyetlen helye, ahol az emberek egészségesen ilyen magas kort érnek el.

Professzor Menkiw szerint (aki egész életében a kristálygomba hatását vizsgálta) a Kaukázusban ismeretlen a tuberkolózis, a rák, a gyomorbántalmak, stb. Németországban Dr. Drasek már a II. világháború előtt megállapította ezt a különös hatást. Kristálygombával gyógyította a légzőszervek hurutos megbetegedéseit, gyomorgörcsöket, krónikus bélgyulladásokat, májgyulladást, epebetegségeket, hólyagproblémákat és segített a nehéz betegségek utáni lábadozások idején is. A beteg-gyógyításban a kristálygomba mint anyatejpótlék, terhességi ekcéma ellen is szolgált, valamint krónikus altesti női betegségeknél.

Felhasználási lehetőségek: Idegbetegségek, belső daganatok, izületi gyulladás, szívinfarktus, epe-, máj-, vese, fertőző májgyulladás, gyomor- és bélbetegségek, hasmenés, szorulás, vérkép problémák, kiütések, ekcémák, stb.

Adagolás:

Idegekre, gyomorfekélyre, asztma, bronchitis, vérszegénység, vérkép problémák, sclerózis multiplex, vérnyomás és testsúly normalizálás: napi 1 liter (2-3 hónap múlva gyógyul);

Súlyos esetben : napi 2 liter;

Kiütések, ekcémák: naponta 0.5 liter, külsőleg bedörzsölni, hagyni megszáradni, ha kézről, arcról van szó, reggel lemosni. 2-4 hét alatt a makacs kiütések is eltűnnek;

Vese-, hólyag-, epebetegségek: naponta 1 liter. 2-6 hónap alatt gyógyul.

A LEGFONTOSABB!!! : A KRISTÁLYGOMBA MEGAKADÁLYOZZA A TÁPLÁLÉK ROTHADÁSÁT A BELEKBEN, EZÁLTAL GYÓGYÍT ÉS ÉLETHOSSZABBÍTÓ HATÁSA VAN. A KRISTÁLYGOMBÁT NAPONTA KELL INNI, NEM ZAVARJA AZ EMÉSZTÉST, MERT GYORSAN FELSZÍVÓDVA A VÉRBE JUT. KOMOLY, HOSSZANTARTÓ BETEGSÉGEKNÉL BŐSÉGESEN SZÜKSÉGES KRISTÁLYGOMBÁT INNI REGGEL, DÉLBEN, ESTE FÉL-FÉL LITERT.

Elkészítés: FIGYELEM!!! A gomba fémmel nem érintkezhet!!!

széles szájú (nem fém) lezárható edényt, vagy üveget használjunk. 6 evőkanálnyi (műanyag kanál) kristálygombát szitába téve, meleg (nem forró) vízzel lemossuk, 10-15 dkg cukrot (javasolt a 15dkg) 1 db száraz fügét, vagy 6-8 szem mazsolát és fél, jól megmosott citromot teszünk bele. 2 liter hideg vízzel felengedjük, jól felkeverjük, szobahőmérsékleten 2-3 napig érleljük és minden nap újra megkeverjük (javasolt naponta 2-szer keverni). Érlelés után leszűrjük, üvegbe töltjük és a citrom levét belecsavarjuk.

Ügyeljünk arra, hogy a gomba fémmel ne érintkezzen semmilyen körülmények között!!! Javasolt az üveg illetve tárolóedény folpack-al, celofánnal történő lezárása.

A kristálygombát langyos folyóvíz alatt szűrőben alaposan kimossuk és a fentiekben megadott módon újra felhasználjuk. A gomba gyorsan szaporodik, nehéz hozzájutni, ezért a szemétbe dobás helyett a felesleget jobb tovább adni. A belőle készült ital a hűtőben néhány napig eláll.

Fogyasztása hűtve ajánlott. Előfordulhat, hogy elkészítés során kissé pezsgős lesz az ital. Ez teljesen természetes.

Utolsó kísérlet


Utolsó kísérlet

híradás a föld állapotáról

Hetesi Zsolt - Szám Dorottya - Végh László

Ötven éve még aligha volt olyan ember a világon, aki tudományos szempontokat mérlegelve arra a következtetésre jutott volna, hogy a rohamosan fejlődő emberiséget a végpusztulás veszélye fenyegeti. Gazdagodott, növekedett a világ, a tudomány haladása szédítő távlatokat vetített, elénk. Bízhattunk abban, hogy az atommagfúziót szolgálatunkba állítva kimeríthetetlen erőforráshoz jut az ember, és már az 1970-es évekre elkészül az első ilyen erőmű. Hittük, meghódíthatjuk a világűrt és gyarmatosíthatjuk a Naprendszert, valamennyi erő- és nyersanyagforrását a szolgálatunkba állíthatjuk. Ám vagy negyven évvel ezelőtt különböző nemzetiségű értelmiségiek egy csoportja felismerte és meg is fogalmazta, hogy kimeríthetetlen erőforrás nélkül az emberiség egészét sújtó válság felé tartunk. Ahogy telt az idő, egyre érzékelhetőbbekké váltak az erőforrás- és a világméretű környezeti válság jelei. Az 1973-as olajválság után lecsökkent a gazdaság növekedésének üteme. 1985-re lelassult a mezőgazdasági termelés több mint harminc éven át tartó igen gyors növekedése, és láthatóvá vált, hogy az iparszerű mezőgazdaság végzetesen károsítja a termőföldet és az édesvízkészleteket. Tíz éve a világ kőolajkészleteit felmérő szakemberek egy csoportja a nyilvánosság elé tárta, hogy már egy ideje évente sokkal több kőolajat használunk fel, mint amennyi új készletet évente találunk. Most 2008-ra megugrottak a kőolaj, földgáz és az élelmiszerek árai, és egyre hevesebb küzdelem folyik a bolygó még megmaradt erőforrásainak elosztásáért. 2008 őszére az USA egyre mélyülő pénzügyi válsága az egész világra kiterjedő pénzügyi és gazdasági válságra vezetett. Ez a könyv a világválság emberi és anyagi hátteréről, az összeomlással fenyegető átmenet zárható lefolyásáról és a felkészülés lehetőségeiről szól. Előrebocsátanánk, a Kárpát-medence népei a világ többi részéhez viszonyítva jobb jövőben reménykedhetnek. De a megmaradásra csak akkor lehet számottevő esélyünk, ha már most szembenézünk azzal, hogy ténylegesen milyen helyzetben vagyunk, mi várhat reánk és felkészülünk a jövőre.

2010. január 12., kedd

Virágom, viiiráágom


A kert nekem a kikapcsolódást jelenti, a jó levegőt, a figyelést, hogy melyik virág, mikor dugja ki a fejét, mikor fakad rügy, hova vándorolnak a bogarak, hogy eszik a lepkék a lehullott szilvát, mindezt a gyerekekkel együtt.
Büszke vagyok szőlőnkre, amely idén, a sok elfogyasztott fürt mellet, 25 liter bort adott, a josta bokrainkra, amelyből lekvár is készült, meg a kis epresre és málnásra, tavaly ültettünk egy áfonya és négy homoktövis bokrot, remélem termés is lesz rajtuk.
Fáink: szilva, körte, cseresznye, sárgabarack - majd írok recepteket is, például egy nagyon fincsi körtelekvárét:))
Tervem, hogy egy kis fűszerkertet telepítek, meg madulafát, illtve még a kiwi-vel is kacérkodom.
Tervünk még egy aszaló elkészítése, mely a nap melegét használja majd, de erről még írok majd, aszalás címmel.
Sok virágomat magról vetem, a muskátlikat átteleltetem, így nem kell újból pénzt kiadni rájuk, persze néha veszek újakat, de mindig próbálom szaporítani őket, ha sikerül.
Sajnos "kert" diavetítésemet nem tudtam felrakni, ezért csak ezen a linken tudjátok megnézni.

Szilvi Öko hírlevele - tárolás


Mert rend a lelke mindennek...

A téma talán még aktuálisabb, így karácsonyt követően, hiszen újabb játékok, kozmetikumok, ruhák és még ki tudja mi minden került a fa alá, gyarapítva az eddigieket.
Nos, én akkor szoktam kiakadni, mikor a szekrényből, polcról egy valamit levéve három másik esik ki. Na ilyenkor kezd el forogni az agy, hogy mit is kellene csinálni ezzel a rendetlenséggel.

Tudom, az áruházak ontják a szebbnél-szebb dobozokat, kosárkákat, dobozokat, amelyeknek az ára nem éppen pénztárca kímélő. Ennél sokkal olcsóbb és egyszerűbb módja is van a rendrakásnak.
Én például felhasználom a kiwi-s dobozokat, melyeket csak ki kell mosni és szupi kis játékszortírozót lehet belőle csinálni, például ha négyet szigetelőszalaggal összeragasztunk. A disign kialakításának pedig csak a fantáziánk szabhat határt. Matricázás, öntapadós fólia, stb., stb. A fagyis dobozok és bödönök is nagyszerűen hasznosíthatóak.

Az ékszereknek legjobb a kiüresedett bonbonos dobozka, melyben most nem finomságok, hanem szépségek fognak csücsülni:)
Fiam legóinak egy óriás festékesdoboz ad otthont, de az Unicum-os üvegben sem itóka van:)
A fürdőszobában papír dobozoktól, karácsonyra kapott díszkosárkáktól a műanyag dobozig minden megtalálható.

A hűtő nagy fakkjának rendszerezésére is a műanyag dobozok használhatók ki jól.
Hogy a sapka és kesztyű halmok se a fejünkre dőljenek két cipős doboz lett rendszeresítve, nyáron a napszemüvegek, naptejek kukucskálnak belőle.
Ezek még nem lettek cicomázva, da ami késik, nem múlik...
Jaaa és nagyobb gyerekekkel a díszítés jó kis kreatív elfoglaltság!

Zeitgeist/Korszellem



A jövő bizonyára mindenkit foglalkoztat. Az én aranyos, kedvenc férjemet is, aki az elmúlt hónapok, sőt évek eseményeit követve, velem együtt egyre jobban aggódik, hogy gyermekeinek lesz e egyáltalán élhető jövője. Ő találta a most ajánlott filmet.A filmet az alábbi oldalon megtalálhatjátok.
http://thezeitgeistmovement.hu/

Összegzés a filmről

Zökkenőmentes társadalmi változás csak akkor jöhet létre, ha két fontos tényező találkozik. Először is, az emberi értékrendszer, amely a hiedelmeinket tartalmazza, tanulás és alapos önelemzés révén felülvizsgálatra szorul. Másodszor, a megújult értékrendszerünknek támogatnia kell a minket körülvevő környezetet. Az emberi viselkedést az egyén értékrendszere és környezete közti kölcsönhatás határozza meg.

Például, a mi kultúránkban az "etika" valójában rang kérdése. A mi társadalmi rendszerünk a versenyt és az önérdeket jutalmazza. Ez a hozzáállás nem csak abnormális viselkedéshez vezet, hanem egyenesen megteremti azt. A KORRUPCIÓ a norma, és a legtöbb ember nem vesz róla tudomást, mert a társadalom támogatja és jogosnak véli.

A dolgokat eképpen értelmezve, arra a téves következtetésre jutunk, hogy vannak emberek akiket "korrupt"-nak ítélünk, míg mindenki más "jó". Ez az ősrégi "mi és ők" világkép, amelynek nincs tapasztalati (empirikus) alapja.

Manapság sok ember emleget egy "Új Világrend"-et, "New Wold Order"-t, miszerint van egy elit csoport, akik már régóta próbálják a világuralmat megszerezni, és sokféleképpen manipulálják a társadalmunkat, céljaik elérése érdekében.

Természetesen ez bizonyos fokig igaz.

A figyelmünket az kerüli el, hogy ez a "csoport" egyáltalán nem egy "csoport". Ez egy tendencia.

Ha kiiktatnánk minden embert, akik a világ irányításával vannak elfoglalva, egyszerűen csak idő kérdése lenne, hogy mikor lépne helyükre egy másik csoport ugyanezekért a célokért küzdve. Ezért nem az egyes emberek vagy csoportok okozzák a problémát. Hanem tulajdonképpen azok a kondíciók, amiket az egyén megszokott és betanult magának. Természetesen sokan vitatják ez a nézőpontot, egy valóságtól elszakadt elképzeléssel megtámogatva, miszerint az "emberi természet" az, ami a versengést okozza, mivel uralkodásra vágyik. Ezt a tények nem támasztják alá. A valóságban, mi majdnem tiszta lappal születünk és a környezetünk alakítja ki, hogy kik vagyunk és hogyan viselkedünk.

Ezért, ha IGAZI változást akarunk, akkor kevesebb időt kell töltenünk beteg társadalmi rendszerünk termékei ellen harcolva és többet a probléma gyökerének a megváltoztatására tett kísérletekkel. Bár eképpen gondolkodni nehéz lehet és reménytelennek tűnhet, de ez az egyetlen módja annak, hogy jobbá tegyük világunkat.

Megpróbálhatjuk a hűtő alól előbújó hangyákat agyontaposni, de mindaddig jönni fognak, míg az ételmaradékot el nem távolítjuk.

Forrás: http://thezeitgeistmovement.com

Játszás a kicsivel /Consuming kids film


Sokszor én is tanácstalan vagyok, amikor már minden játékból kifogytunk, amelyeket játszani szoktunk, hogy mivel is üssük agyon az időt, úgy hogy még jól is szórakozzunk. Azért írom le, mert én is szoktam jó ötleteket kapni, amelyek nagyon hasznosak.


Ma kitaláltam egy játékot. Biztos mindenkinél van sok apró játék egy dobozban, ládában felhalmozva, melyeket miután megkap a gyerek nem nagyon játszik vele. Nahát nekünk is van egy ilyenünk. Leginkább arra jó, hogy a kicsi kiöntse én meg szedegessem össze. De ma azt találtam ki, hogy egyenként kezembe veszem a dolgokat és mindig megkérdezem, hogy "Mi van a kezemben?". Ezt úgy csinálom, hogy amíg az előző játékkal van elfoglalva, addig eldugom és csodák-csodája, az eddig érdektelen játékok azonnal érdekesek lesznek, már nyitogatná a kezemet, hogy mi is van benne.
A másik módszer az, hogy bizonyos dolgoknak más funkciót kezdünk keresni. Ezt sokszor a gyerekek maguktól is megtalálják, például mikor a konyhai tölcsért dudának használják, elbújnak a papír tartó ládába, a fedőkkel cintányéroznak, legnagyobb örömömre:))
De sokszor mi is megtehetjük ezt, mert ez plusz fantáziát ad nekik, ösztönzi őket a továbbgondolkodásra.
Azok a dolgok, melyekkel a fantáziájukat használják, és mi is a miénket:), sokkal érdekesebbek számukra is és sokkal jobban fejlesztik őket.
Erről jut eszembe, hogy rákeresve a Consuming kids címszóra, sok egyéb mellett, a videók között található egy film arról, hogy a marketing és az aranyos, csak profitot szem előtt tartó cégek milyen károkat okoznak gyermekeinknek ( a fogyasztóvá nevelés mellékhatásainak is mondhatnám), illetve hogy mit tehetnek ezzel szemben a szülők.

Paleolit étrend


Most olvastam Szendi Gábor: Paleolit étrend, A nyugati életmód és a civilizációs betegségek alcímű, 2009 novemberében megjelent könyvét. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egészségesebb életet élni. Meglepő dolgokat tudhatunk meg!
Szendi Gábor honlapján is sok érdekes infót találtok. http://www.tenyek-tevhitek.hu/

Rendelési lehetőség:

A könyv megrendelhető közvetlenül a kiadótól az
elorendeles@jaffa.hu
címen. A kiadó 20%-al olcsóbban ingyen házhoz szállítja.
A könyv bolti ára 3490 Ft, a kedvezményes ár 2790 Ft (és ingyenes házhozszállítás).

2010. január 11., hétfő

Kézműves

Első fiam születése idején kaptam rá az üvegfestésre és az egyéb kézműveskedésre. Ennek eredményeit láthatjátok itt:) Sajnos mostanában nem igazán van időm erre:(

Szilvi öko hírlevele - mosódió

Én már használom az alábbiakban ismertetett mosódiót és szerintem teljesen szuper, igaz, ha átlagosnál koszosabbak a ruhák, nem árt a mosószappannal való kézi dörzsike, mert szerintem ennél jobbat még egy mosóporgyártó sem talált fel:))

A mosódió egy teljesen természetes, bőr- és környezetbarát növényi mosószer. Kiváló alternatíva csecsemők és kisgyermekek, érzékeny bőrűek, allergiások és különféle bőrbetegségben szenvedők számára is. A szappanfa-félék családjába tartozó Sapindus mukorossi termése, melynek természetes élőhelye India, Indonézia, Nepál és más Délkelet-Ázsiai országok, ahol évszázadok óta termesztik és használják mosáshoz. A mosódió héjában magas koncentrációban megtalálható anyag, a saponin kitűnő mosóerővel rendelkezik, vízzel érintkezve enyhén habzani kezd, és kioldódik belőle a természetes a szappan. Ezt a kb. 2 cm átmérőjű dióhéjat használjuk mosószerként.

Mosási tippek:

*
Tördeljük össze a kis tasakba bekészített dióhéjakat (legegyszerűbb papucsban óvatosan rálépni), hogy a saponin minél jobban ki tudjon oldódni a vízbe. Még jobb hatásfok érhető el, ha a legelső mosás előtt be is áztatjuk őket.
*
A ruhák szennyezettségétől függően több/kevesebb mosódió szükséges.
*
Mivel a mosódió nem fehérít, a fehér és világos ruhákhoz használjunk aktív oxigénes port (nátrium-perkarbonát) természetes fehérítőként. Ez egyben folttisztító hatású és a színes ruhákat sem fakítja ki.
*
A mosódió 30-90°C-os mosási hőmérsékleten, gépi és kézi, színes és fehér mosáshoz egyaránt alkalmazható. Selyem és gyapjú mosására is alkalmas.
*
Alacsony hőmérsékleten (30-40°C) mosva legalább 3-szor, sőt akár 4-szer is felhasználhatók a mosódiók. (Míg a dió ragadós, felhasználható egy újabb mosáshoz - esetleg pár új héj hozzáadásával.)
*
Magas hőmérsékleten mosva több hatóanyag oldódik ki, ezért kevesebb dióhéj is elég.
*
Makacs foltok helyi kezelésre használjunk környezetbarát folteltávolítót, mosószappant.
*
A mosódióval mosott ruha semleges illatú. Ha szeretnénk, hogy a ruhák illatosak legyenek, tegyünk 5-10 csepp tiszta illóolajat az öblítős-rekeszbe (fontos a jó minőségű olajnak lennie, hogy ne hagyjon foltot a ruhán). Öblítéshez kitűnő választás azonban az ecet is, ami nemcsak nagyon jó vízkőoldó, de a szagok ellen is hatásos és élénkíti a ruhák színét (mosás után a ruha nem marad ecetszagú).
*
A mosódió az egész mosás időtartama alatt bent maradhat a gépben, nem kell az öblítés előtt kiszedni.
*
Nagyon kemény víz esetén a mosógép védelme érdekében használjon környezetbarát vízlágyítót vagy vízkőoldót. (Környezetbarát tipp: ecetes öblítés: 1-1,5 dl ecet az öblítős rekeszbe.)

Az árakról (egy pár infó):
--- DM - 500g -2999Ft( ha gyűjtöd a pontokat 10-15-25%-kal olcsóbban is meg tudod venni)
--- Teszvesz 500gr-1350Ft, de van olyan ahol plusz fehérítőt és mosószódát is vehetsz egy csomagban
---mosodió.uw.hu 500gr - 2880Ft/ 1kg - 5400Ft +szállítási díj
---natur-all.hu 500gr - 2300 Ft, 1kg - 4600Ft +szállítási díj(980 Ft)

Szilvi öko hírlevele - takarítás


Most megtudhatjátok, hogy egy öko mániással van dolgotok. Bár azt mondják,hogy a világ megmentésével már elkéstünk, én mégis vallom, hogy akkor is kell tennünk, hogy élhető maradjon világunk. Ezért kattantam mostanában rá az ECO termékek és régi, olcsó módszerek használatára , felkutatására a háztartásban.

Nos, itt egy link, de számos más, hasonló témájút találhattok még a neten:http://www.biotippek.hu/takaritas.html

Saját tapasztalatból mondhatom, hogy az ecet vízkőoldásban verhetetlen. Én higítatlanul használom, ha már gázos a lerakódás, aztán állni hagyom egy darabig aztán egytörlés, kis sikálás, szinte tényleg úgy mint a reklámokban, hihetetlen. Igaz szellőztetni közben és utána nem árt:))

Egyéb termékeket neten is vehetsz, illetve a DM-ben találhatóak az Ecover márkájú termékek (mosogatószer, mosószer, stb.) illetve
Alverde kozmetikumok (sampon, krémek, popsikrém, stb.)
Ezek nem tartalmaznak ránk és a környezetre káros anyagokat, igaz áruk kicsit magasabb (bár nem mindegyiké).
Netes boltok: www.biolux.hu, www.bionatura.hu
(Sehol nincs anyagi érdekeltségem:))



Beköszönő

Üdv minden erre tévedt Olvasónak!

Megérkeztem, most éppen ebbe az új világba, amit még csak próbálgatok. Azt hiszem, kell egy kis idő mire másokéhoz hasonló, szép, tartalmas lapot készítek majd. De majd igyekszem!:)